Beurs

Jan Bennink, de man van 90 miljoen, helpt nu Nestlé-belager

26 juni 2017 17:42 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Hedgefonds Third Point van de activistische belegger Daniel Loeb richt zijn pijlen op Nestlé. Daarbij krijgt het hulp van niemand minder dan Jan Bennink, een schatrijke zakenman.

Wat is er aan de hand? De Amerikaanse belegger Daniel Loeb wil dat Nestlé meer waarde creëert voor zijn aandeelhouders. Daarvoor zou het bedrijf bijvoorbeeld meer schulden moeten maken, waarmee onder meer aandelen kunnen worden ingekocht. Ook wil hij dat het belang van 23 procent in cosmeticaproducent L'Oréal wordt verkocht.

Loeb is duidelijk in zijn nopjes met de hulp van Jan Bennink. Volgens hem is Bennink een van de besten ter wereld op het gebied van levensmiddelen, met ervaring in zowel de koffiebranche als die voor babyvoeding, medische voeding en zuivel.

Volgens Third Point heeft Bennink naast zijn adviserende rol zelf ook aandelen Nestlé gekocht. Daardoor zal hij dus kunnen meeprofiteren als Nestlé de ideeën van Loeb's Third Point overneemt.

Numico

Bennink verdiende het grootste deel van zijn vermogen bij babyvoedingconcern​ Numico. Hij lapte het bedrijf op toen het in lastig vaarwater was gekomen en verkocht het in 2007 aan zijn vroegere werkgever Danone. Dat leverde hem zo'n 80 miljoen euro op, doordat hij aandelen en opties verzilverde.

Daarmee werd hij in één klap bekende Nederlander, maar er was ook heel wat kritiek op: zijn beloning zou 'absurd' zijn.

Douwe Egberts

Later werd Bennink topman bij Douwe Egberts, toen dat was verzelfstandigd en naar de beurs ging. Douwe Egberts werd later weer overgenomen door het Duitse JAB. Het nieuwe DE Master Blenders werd op zijn beurt een prooi voor de koffietak van het Amerikaanse Mondelez. Bennink, die toen geen topman meer was, had nog wel aandelen en die leverden hem wederom een leuk zakcentje op: zo'n 10 miljoen euro.

De twee Nederlandse ondernemingen waarvan hij topman is geweest en die van de beurs werden gehaald, hebben hem in totaal 90 miljoen euro opgeleverd. Maar Bennink is blijkbaar niet aan het rentenieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van