Ga naar de inhoud
Beurs

Beleggers waren deze eeuw nog niet zo somber

Beeld © Drew Angerer/Getty

Er zijn een stuk meer pessimistische beleggers dan die het zonnig inzien. De Actiam Beursexpert Enquete stond sinds december 1999 niet op zo'n laag niveau.

Dat blijkt uit de meest recente uitkomst van de enquête van analist Corné van Zeijl van Actiam. Voor de korte termijn - een periode van een maand - is 39 procent van de 66 ondervraagde beleggingsprofessionals somber, dat is het dubbele van het aantal optimisten.

Rentevrees

Van Zeijl schrijft het pessimisme mede toe aan de verwachte rentestijging. Een maand geleden waren experts trouwens nóg negatiever, toen was maar 14 procent positief en maar liefst 37 procent somber. Het negativisme van vorige maand blijkt nu niet helemaal onterecht, want de AEX daalde 3,1 procent in juni.

Ook op de langere termijn, voor de komende zes maanden, zijn er nu onder beleggingsprofessionals meer die de koersen zien dalen (35 procent), dan die een stijging zien (29 procent).

(de tekst gaat verder onder de grafiek)

Thumbnail

Ahold Delhaize

Beleggers zien nu de meeste potentie in Ahold (17 van de 25 stemmen). Daarna komen Galapagos (5 stemmen), KPN (3) en Aegon (2). Aandelen die je volgens beleggers nu juist links moet laten liggen, zijn Gemalto en Unilever (beide 5 van 17 stemmen), ArcelorMittal (4) en AkzoNobel (3 stemmen).

Ook vorige maand was Ahold bij beleggingsprofessionals trouwens favoriet, maar dat leverde een domper op. Ahold kelderde in juni bijna 15 procent. Dat kwam vooral doordat Amazon bekend maakt Whole Foods te willen kopen voor 14 miljard dollar.

Ahold is sterk in de VS, daar komt meer dan 60 procent van de omzet vandaan. De vrees is dat Amazon een bedreiging wordt Ahold en andere supermarktketens in de VS.