De beurzen schrikken niet van het gedoe rondom Qatar, in de Perzische Golf, maar wel van de onrust rond Noord-Korea. RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra legt uit hoe dat zit.
Er is inderdaad een 'akkefietje' rondom Qatar, dat te maken heeft met de toorn van Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein. Die landen beschuldigen Qatar er onder meer van dat het banden zou onderhouden met terroristische groeperingen.
Op de achtergrond speelt het conflict om de macht in het Midden-Oosten, met Saudi-Arabië en Iran als grote tegenstrevers. Qatar exploiteert samen met Iran een groot gasveld onder de Perzische Golf.
De vier landen waarmee Qatar het aan de stok heeft hebben maar liefst dertien eisen gesteld aan Qatar. Ze dreigen met nieuwe maatregelen als Qatar de eisen niet op tijd inwilligt.
Normaal drukt onrust in de regio op de beurs. Maar Qatar doet niet in olie, maar met name in aardgas, legt Veenstra uit.
Rode lijn
Dan Noord-Korea. Dat heeft een proef gedaan met een nieuwe raket, naar eigen zeggen een intercontinentale raket. Daarmee zou het land veel verder komen dan tot nu toe. Volgens Rusland overdrijft Noord-Korea trouwens het bereik van de raket.
Eerder zei de Amerikaanse president Trump dat hij een 'rode lijn' trok bij de ontwikkeling van een nieuwe raket door Noord-Korea, maar die raket is er nu wel.
De vraag is wat Trump nu gaat doen, zegt Veenstra. Eerder trok Trumps voorganger Obama ook een 'rode lijn', als Syrië chemische wapens zou gebruiken. Maar toen die rode lijn werd overschreden, toen gebeurde er niets. Nu is er vrees voor escalatie en Trump vindt dat China dit had moeten voorkomen.
Zuid-Chinese Zee
De VS en China zijn de twee grootmachten in de wereld, maar die twee hebben nog een heel ander conflict, legt Veenstra uit. In de Zuid-Chinese Zee claimen de Chinezen verschillende eilandjes en ze bouwen er zomaar allerlei militaire installaties. Dat kan nog voor meer problemen zorgen en Noord-Korea is dan maar een smoesje voor onrust tussen de VS en China, aldus Veenstra.