Ga naar de inhoud
Beurs

Veel overnamegeruchten rond Unilever met cijfers voor de boeg

Margarine staat in de verkoop, als één van de maatregelen om aandeelhouders tevreden te houden. Slaagt Unilever daar in? Beeld © ANP

Er is een hoop rumoer rond de Nederlandse-Britse voeding- en zeepgigant Unilever. Belager Kraft Heinz probeerde een overname, trok zich in februari terug en kan over een maand weer met een bod komen. Ondertussen lijkt het bedrijf zelf ook op overnamepad, én de margarinetak met merken als Becel staat te koop.

Komende donderdag komt Unilever met de kwartaalcijfers en die worden in deze roerige tijd extra interessant voor beleggers.  

Het bedrijf geeft niet alleen cijfers over het tweede kwartaal, maar over het eerste halfjaar. Unilever heeft namelijk wel de omzetcijfers over het eerste kwartaal gegeven, maar geen resultaten. Dat laatste gebeurt nog maar twee keer per jaar. De omzet in het eerste kwartaal steeg, maar liet volgens critici wel duidelijk zien waarom de margarinetak de deur uit moet. 

Kraft Heinz

Maar er is meer. Bij Unilever lijkt het namelijk overnemen of overgenomen worden. Jarenlang was het Unilever dat andere bedrijven kocht, maar begin dit jaar lag het concern zelf onder vuur. Het Amerikaanse Kraft Heinz wilde ruim 130 miljard euro neerleggen, maar het trok zich al snel terug. Toch is niet zeker dat Kraft Heinz definitief is afgedropen.

Onder de heersende beursregels mag het daarna zes maanden niet met een nieuw bod komen. Vanaf 19 augustus mag dat dus wel weer.

Aandeelhouders paaien

Voor Unilever leek het bod een wake-upcall. Geschrokken van Kraft Heinz probeert het de eigen aandeelhouders te paaien met de inkoop van eigen aandelen en een dividendverhoging.

Verder wil het de margarinedivisie (Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje), waar de oorsprong van het concern ligt, verkopen. De marges liggen hier laag en verkoop zou de winstgevendheid van het concern verhogen en dus mogelijk tot een hogere koers leiden. Misschien heeft het bestuur donderdag hier meer over te melden.

Unilever gaat ook in de kosten snijden. Eerder werd gemikt op 4 miljard aan kostenbesparingen tussen 2017 en 2019, maar dat is opgeschroefd tot 6 miljard euro. Staat dit bedrag nog overeind of wordt het meer?

Overnemen?

Verder kan Unilever om minder aantrekkelijk te worden voor een eventuele belager natuurlijk ook zelf bedrijven kopen, waardoor het duurder en dus een lastiger prooi wordt.

Het bedrijf kan bijvoorbeeld de voedseldivisie van het Britse Reckitt Beckiser kopen. Volgens de Sunday Times zou Unilever wel trek hebben in mosterd- en ketchupmerk French's en Frank's RedHot Sauce. Reckitt zei in april al een verkoop te overwegen van het onderdeel dat 2,5 miljard euro waard zou zijn.

Eerder waren er al geruchten dat Unilever het bedrijf Colgate-Palmolive (persoonlijke verzorging) zou willen kopen. Maar daarmee zou maar liefst meer dan 60 miljard dollar mee gemoeid zijn en dat is zelfs voor Unilever een hele forse overname.

Misschien laat Unilever donderdag meer los over de overnameplannen.

Verwachtingen van analisten

Unilever heeft online gezet wat analisten gemiddeld verwachten van de omzet en het resultaat. Daaruit komt naar voren dat in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk een hogere omzet en winst in de boeken werd gezet.

De omzet wordt geraamd op 27,8 miljard euro, tegen 26,3 miljard euro een jaar eerder. De nettowinst is volgens de verwachtingen gestegen tot 3,3 miljard euro, van 2,7 miljard euro vorig jaar.