Ga naar de inhoud
Beurs

Pimco waarschuwt voor recessie in de VS: 'beleg defensiever'

Beeld © ANP

De kans dat er in de VS in de komende vijf jaar een recessie uitbreekt is 70 procent. Een recessie zal weliswaar minder diep zijn dan die van 2007-2009, maar hij zal wel langer duren. En dat heeft gevolgen voor hoe je zou moeten beleggen, zegt Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld.

In de VS is al een flink aantal jaren sprake van groei, maar die groei is wel laag. Er is dan ook maar weinig voor nodig om de groei te laten omslaan in krimp, zegt Scott Mather, een van de chief investment officers (CIO's) van Pimco. Daarbij is de overheidsschuld in de VS hoog.

'Fed grijpt straks minder hard in'

De Amerikaanse economie is volgens Mather gevoelig voor gebeurtenissen van buiten de VS, zoals geopolitieke gebeurtenissen of terrorisme. Maar de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zal bij een recessie minder hard ingrijpen dan ze bij de afgelopen recessie hebben gedaan.

Ze realiseren zich namelijk dat een lage of zelfs negatieve rente niet werkt, zegt Mather. Verder hebben ze nog altijd veel opgekochte obligaties in hun bezit en er is minder politieke ruimte om iets te doen.

Voorzichtiger beleggen

Beleggers zouden volgens Pimco voorzichtiger aan moeten doen. Ze zijn te weinig gespitst op de risico's, terwijl die op de middellange termijn juist toenemen, denkt Mather. Beleggers zouden dan ook voorzichtig wat geld moeten vrijmaken om goedkoper te kunnen instappen als zich een correctie mocht voordoen.

Maar helemaal uitstappen is volgens Pimco zeker niet aan te raden, contanten leveren nu immers bijna niets op. 

Minder kans op recessie eurozone

Voor de eurozone is het risico op een recessie trouwens veel minder groot dan in de VS, denkt Pimco, maar de groei is laag.

Pimco verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf januari minder obligaties zal gaan opkopen en daar vanaf volgend jaar zomer mogelijk mee zal stoppen.

Fed bouwt balans af

De Fed ligt twee tot drie jaar voor op de ECB en de Fed zal de komende jaren de balans afbouwen, dat wil zeggen dat aflossingen en rentebetalingen die worden ontvangen op de enorme portefeuille van opgekochte obligaties aanvankelijk niet helemaal en uiteindelijk helemaal niet meer worden herbelegd.

De balans van de Fed zal daardoor in de komende vier tot vijf jaar met ongeveer een derde krimpen tot zo'n 3 biljoen dollar.