Beurs

Geheimzinnige handelaar verdiende 200 miljoen in een maand

11 juli 2017 11:55 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De AFM waarschuwde eerder voor de risico's van digitale munten, zoals bitcoin en ether. Beeld © EPA

Je geld in een maand tijd zien vervijfvoudigen is een droom, zeker als het om een winstbedrag van maar liefst ruim 200 miljoen dollar gaat. Het lukte naar eigen zeggen een handelaar in cryptocurrencies die niet bekend is onder zijn naam, maar alleen onder een nummer.

0x00A651D43B6e209F5Ada45A35F92EFC0De3A5184. Zo heet de handelaar die op Instagram verkondigde een winst van meer dan 400 procent te hebben behaald, schrijft Bloomberg. Hij deed dat door te handelen in ether, de digitale munt die verhandeld wordt op het platform Ethereum.

Het is onbekend of de handelaar een man of vrouw (of collectief) is, maar het vermoeden bestaat dat het om iemand uit Indonesië of Maleisië gaat, aangezien de Instagram-post in Bahasa werd geschreven.

Waarde digitale munten

Handelaren in digitale munten zijn vaak alleen maar bekend onder een pseudoniem. Dat gebruik dateert nog uit de begintijd van digitale munten. Maar inmiddels is de totale waarde van die punten bij elkaar zo'n 100 miljard dollar. Dat komt in de buurt van de beurswaarde van een onderneming als McDonald's.

Nu die munten zo groot zijn geworden, willen autoriteiten dat de handelaren wel onder hun eigen naam werken, omdat digitale munten nog wel eens worden gebruikt door criminelen.

Koers zakt terug na eerdere explosie

Ether is, na bitcoin, de bekendste en meest verhandelde munt. De koers van ether explodeerde eerder dit jaar, van zo'n 10 dollar in januari tot 390 dollar medio juni. Dat is een ongelooflijke stijging van 3800 procent. Sindsdien is de koers wel weer flink weggezakt, tot circa 185 dollar nu. Dat is nog altijd 18,5 keer zoveel als een half jaar geleden.

Een maand geleden waarschuwde beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de risico's die zijn verbonden aan het beleggen in cryptocurrencies. De AFM zag zelfs overeenkomsten tussen de ontwikkeling rond bitcoins en ethers en de internetzeepbel.

Hoe populair de munten werden, blijkt wel uit het feit dat eind mei de grootste bitcoin-exchange Coinbase de grote koersbewegingen en toename in handel bijna niet meer aankon.

Lees ook op rtlz.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van