Ga naar de inhoud
Beurs

De beurs deze week: veel Fed en het Amerikaanse mkb

Beeld © AFP

Beleggers kunnen deze week nog nauwelijks kwartaalcijfers verwachten, maar er zijn wel heel wat macrocijfers, met name uit de VS.

President Janet Yellen van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, spreekt deze week maar liefst drie keer. Zo legt ze op woensdag verantwoording af aan het House Financial Services Committee, de commissie van het Huis van Afgevaardigden die toezicht houdt op de financiële dienstensector, maar ook op onder meer de Fed.

Donderdag legt Yellen verantwoording af aan de Senate Banking Committee, de commissie die voor de Senaat toezicht houdt op onder meer het beleid van de Fed.

Beige Book en NFIB

Woensdag komt ook het Beige Book uit. Dit wordt uitgegeven door de Fed en het geeft een overzicht van de huidige economische omstandigheden in de VS.

In de VS komt dinsdag ook de NFIB-index uit, die aangeeft hoe de stemming is in het Amerikaanse mkb. Ook wordt dan bekend hoe het staat met de vacatures in de VS. Eerder bleek al dat bedrijven soms moeilijk aan mensen kunnen komen en dat remt de groei.

Olievoorraden en winkelverkopen

Woensdag blijkt verder hoe het met de olievoorraden staat. Dat kan van belang zijn voor oliegerelateerde bedrijven, zoals Shell, SBM Offshore en Fugro.

Vrijdag zijn er nog de winkelverkopen in de VS, die aangeven in hoeverre consumenten werkelijk het geld laten rollen.

KLM, Beter Bed en banken VS

In Nederland komt maandag Air France-KLM met vervoersstatistieken over de maand juni. De financiële resultaten worden pas eind deze maand gepubliceerd, maar topman Jean-Marc Janaillac zei gisteren zondag al dat de stijgende lijn uit het eerste kwartaal is doorgezet en dat de zomerboekingen een 'gezonde' groei vertonen.

Vrijdag brengen ook drie toonaangevende Amerikaanse banken, JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo, verslag uit over het afgelopen kwartaal.

In Amsterdam geeft Beter Bed vrijdag een kijkje in de boeken, al gaat het dan nog om voorlopige cijfers. Beleggers zullen vooral oog hebben voor de prestaties van de Brabantse beddenverkoper in Duitsland. Daar heeft het bedrijf het al geruime tijd moeilijk, terwijl in eigen land en elders in Europa de verkopen wel stevig aantrekken.

Dit is een artikel van