Ga naar de inhoud
Beurs

Marc 'Dr. Doom' Faber: koersen gaan meer dan 40 procent dalen

Erkend doemdenker dr. Doom is pessimistisch over de financiële markten. Beeld © EPA

Beursgoeroe Marc Faber is somber over de beurs. Hij denkt dat de aandelen eerst nog wat kunnen stijgen, maar dat daarna een koersval van 40 procent of meer dreigt.

Faber is een notoir zwartkijker, vandaar zijn bijnaam Dr. Doom. In 1987 adviseerde hij zijn klanten om te verkopen, een week voor de crash waarbij de Dow Jones 20 procent kelderde. Zijn voorspellingen kwamen vaker uit, maar hij zat er ook wel eens flink naast.

Faber is de man achter het Gloom, Boom & Doom Report dat geregeld verschijnt en beleggers vinden het in ieder geval interessant om te weten hoe hij tegen de financiële markten aankijkt.

Tech-aandelen

Nu vindt hij de forse koersstijgingen van de zogeheten Faang-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google oftewel Alphabet) een duidelijk negatief signaal. Hij wijst er op dat we al acht jaar in een 'bull markt' zitten, met stijgende koersen, en de koersstijging van Wall Street komt vooral op naam van deze techfondsen.

Hij is niet alleen somber over de beurs in de VS, maar ook daarbuiten.

Niet alleen maar onheil

Faber waarschuwt dat in de laatste decennia de welvaart vooral is gevloeid naar grote ondernemingen en rijke beleggers. Dat kan volgens hem niet goed blijven gaan. Hij voorziet een grote verandering in de maatschappij: óf de belastingen voor rijken gaan flink omhoog, óf de koersen van aandelen zullen fors dalen.

Toch ziet Faber niet alleen maar onheil. Een flinke koersdaling biedt  volgens hem ook weer een koopmogelijkheid.