Ga naar de inhoud
Nieuwe cao

Loonkosten KLM stijgen met 275 miljoen euro door nieuwe cao

Een KLM-stewardess op Schiphol. Beeld © ANP

De loonkosten bij KLM stijgen de komende twee jaar met minimaal 275 miljoen euro per jaar, een bedrag dat kan oplopen tot ver boven de 300 miljoen. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Z. KLM meldde gisteren dat met bijna alle acht vakbonden voor grond-, cabine- en cockpitpersoneel nieuwe cao-akkoorden zijn afgesloten.

Het bedrijf is er definitief uit met de vakbonden voor het cabinepersoneel. Eerder deze maand kwam een nieuwe cao voor piloten rond. En met vier van de vijf bonden voor het grondpersoneel liggen er ook afspraken voor de komende twee jaar. De vijfde bond voor grondpersoneel stemt er 15 november over. KLM rekent op instemming.

De onderhandelingen met de diverse vakbonden duurden maanden. KLM lag met zowel de piloten als met het cabinepersoneel lang op ramkoers over een nieuwe cao. Op 1 november kwamen de luchtvaartmaatschappij en de piloten eruit. Er komt voor gezagvoerders minstens 11 procent bij, wat bij een hoge inflatie kan oplopen naar 13 procent.

Dat is nog los van een eenmalige uitkering in januari 2024 en een afspraak over een eventuele extra uitkering als er bij nood meer gewerkt moet worden.

Cabinepersoneel

Gisteren kondigden KLM en vakbonden aan dat er ook een akkoord is met het cabinepersoneel. Dat krijgt vanaf september 2023 135 euro bruto per maand extra, of 2 procent structurele loonsverhoging als dat een hoger bedrag oplevert. 

Dan volgt in oktober nog eens een loonsverhoging van 6 procent, in juli 2024 komt er 3 procent bij en bij inflatie lopen ook hier de lonen verder op. Verder krijgen de stewards, stewardessen en pursers in januari 2024 eenmalig 1500 euro of 2 procent van het bruto jaarsalaris als dat een hoger bedrag oplevert.

Piloten
Lees ook:
Piloten sluiten 'één van de mooiste cao’s tot nu toe' met KLM

In een persbericht kondigde KLM trots aan dat er een nieuwe cao was, maar hoeveel dit kost meldt het bedrijf niet.

RTL Z maakte een berekening. Volgens het jaarverslag van 2022 was de luchtvaartmaatschappij bijna 2,5 miljard euro kwijt aan loonkosten. Uitgaand van een salarisstijging van minstens 11 procent, komt dan neer op een kostenstijging van een minstens 275 miljoen euro per jaar, ervan uitgaand dat ook het grondpersoneel een forse loonsverhoging krijgt.

Ticketprijzen

Of de tickets veel duurder worden door de hogere loonkosten, is nog onbekend. KLM heeft, vergeleken met de coronacrisis, weer wat vet op de botten dus zou het ook (deels) zelf kunnen betalen. In het derde kwartaal van 2023 reisden 8,4 miljoen met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Er werd een operationele winst van 539 miljoen euro geboekt.

KLM kon nog niet reageren op de berekeningen van RTL Z.