Ga naar de inhoud
Rijkste Nederlanders weer rijker

Quote 500: Max Verstappen stijgt flink, laatste plaats voor prins Bernhard

Max Verstappen en Prins Bernhard staan dit jaar beiden in de Quote 500 Beeld © ANP

De Quote 500 is weer uit, de jaarlijkse lijst met de rijkste Nederlanders. Door de crisis vallen er klappen. Zo werden onder meer Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken, prinses Mabel en de broers Taco en Ties Carlier, oprichters van Van Moof, armer. Maar het totale vermogen van de rijkste Nederlanders nam met bijna 5 procent toe tot bijna 241 miljard euro, een recordbedrag.

Nummer één op de lijst is nog altijd de Heineken-erfgename. Haar vermogen daalde weliswaar met 200 miljoen ten opzichte van 2022, maar ze hoeft niet op een houtje te bijten (of goedkoop bier te drinken), want ze is met ruime voorsprong de rijkste Nederlander. Haar geschat vermogen: 12,6 miljard euro.

Pas veel later volgen de nummer twee en drie van de lijst, Luxaflex-oprichter Ralph Sonnenberg en Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad, met vermogens van respectievelijk 6,2 miljard en 5,8 miljard euro.

Het opgetelde vermogen van de top 5 van de Quote 500 bedraagt 34,4 miljard.

Voor miljoenen gaat de zon op

Bijna 70 procent van de rijksten zag het vermogen stijgen. De grootste groeier is Stijn Vos. De topman van Esdec, een bedrijf dat montagesystemen voor zonnepanelen maakt, zou volgens Quote alvast profiteren van de voorgenomen beursgang van Esdec en ziet zijn vermogen met 370 procent stijgen naar 750 miljoen euro.

Max
Lees ook:
Max Verstappen harkt miljoenen binnen dankzij merchandise, maar hoeveel precies?

In de Quote 500 staat dit jaar 23 nieuwe namen ten opzichte van vorig jaar.

Maar er verdwenen ook namen. Zoals de broers Taco en Ties Carlier, de oprichters van e-bikemaker VanMoof, na het faillissement van hun fietsenbedrijf. En ook Umut Akpinar en Atilla Aytekin van online game- en advertentiebedrijf Azerion worden niet meer genoemd, hun bedrijf had het zwaar te verduren op de beurs.

Pandjesbaas en prins

Om de Quote 500 te bereiken, is in 2023 minimaal 125 miljoen euro nodig, vijf miljoen meer dan vorig jaar. Met dat bedrag vinden we prins/pandjesbaas Bernhard junior, actief in het vastgoed en met softwarebedrijf Levi9 terug op de laatste plaats. Vorig jaar stond hij nog op plek 481.

De laatste plaats was toen voor Max Verstappen. Die zag door toename van zijn sponsorgelden en door alle winstpremies zijn vermogen stijgen van 120 miljoen naar 150 miljoen euro. Goed voor de 428ste plek op de lijst.

Rijk van geneesmiddelen

De hoogste nieuwe binnenkomer is Hans de Haard op plek 151, met een vermogen van 350 miljoen euro. Hij maakt met het Belgische bio-techbedrijf Argenx onder andere medicijnen voor mensen met een spierziekte.

Menno Witteveen en Maarten Koopman debuteerden met hetzelfde bedrag. Zij verkochten in september investeringsfonds DIF.

John de Mol rijkste BN'er

Van de 500 rijkste Nederlanders werden er 54 armer. Volgens Quote komt dat voor een aantal van hen door de koersval van het aandeel Adyen. Zo kostte dat prinses Mabel meer dan de helft van haar vermogen, waarvan nog 330 miljoen euro overblijft.

John de Mol is nog steeds de rijkste bekende Nederlander op plek 19 met een vermogen van 2 miljard euro, hetzelfde als vorig jaar. Andere bekende Nederlanders in de lijst zijn Joop van den Ende (plek 30 met 1,6 miljard euro) en de al genoemde Max Verstappen, het jongste Quote 500-lid.