Ga naar de inhoud
190 miljoen

Maker Ketel One Vodka koopt Bols om ook zelf te kunnen groeien

Carel Nolet (links) en Huub van Doorne (ceo Lucas Bols).

Wodka- en ginmaker Nolet uit Schiedam wil 190 miljoen euro neerleggen om de resterende aandelen in branchegenoot Lucas Bols te kopen. Het zegt het geld te hebben om de investeringen die Bols nodig heeft te kunnen financieren. Maar Nolet heeft Bols ook nodig om zelf te kunnen groeien.

Nu nog komt de winst van Nolet volledig uit de verkopen van Ketel One Vodka in de VS, waarvan het de helft van de aandelen heeft. De verkopen van drankjes die voor de volle 100 procent van Nolet zijn leveren verlies op.

Volgens beide bedrijven moet door de overname van Bols door Nolet een 'Nederlandse kampioen' ontstaan op de internationale drank- en cocktailmarkt. Nolet waardeert Bols op 270 miljoen euro, maar omdat het al bijna 30 procent van de aandelen heeft, hoeft het nu nog 'maar' zo'n 190 miljoen euro neer te leggen.

Alcoholvrij
Lees ook:
Alcoholvrij is in opmars: 'Mensen hebben geen zin meer in een kater'

Ketel One Vodka...

Nolet begon ooit met het distilleren van jenever, maar nu is het vooral bekend van Ketel One Vodka. Dat werd zo'n groot succes in de VS, dat Nolet in 2008 de helft van de distributierechten in de VS verkocht voor 900 miljoen dollar (855 miljoen euro). Nolet maakt nu zelf verder nog onder meer jenever en gin.

Bols is bekend van allerlei likeuren en jenever onder de naam Bols en verder van onder meer Passoã, Tequila Partida en Pisang Ambon. Bols dateert van 1575. Sinds 2015 is het weer aan de Amsterdamse beurs genoteerd.

Humberto
Lees ook:
Humberto Onderneemt… met Carel Nolet en Eveline Wu

Volgens Nolet-woordvoerder René Loman is Nolet een financieel sterke partner waarmee Bols zijn groeistrategie kan financieren.

De markt voor cocktails is een groeimarkt, aldus Loman, en daarin moet worden geïnvesteerd. Er moet ook geld worden gestoken in nieuwe dranken, zoals dranken met minder of geen alcohol, zegt hij.

...Levert alle winst op 

Maar het lijkt er ook op dat Nolet Bols nodig heeft om verder te groeien. Bijna tweederde van de omzet komt namelijk uit de verkoop van Ketel One Vodka in de VS.

Nolet had vorig jaar volgens eigen opgave een omzet van 233 miljoen euro. Dat is inclusief de helft van de verkopen van Ketel One Vodka in de VS (het heeft immers maar de helft van de distributierechten in de VS).

Weer
Lees ook:
Weer feest, wéér alcohol: dit doet drank met je lichaam (en zo ga je daarmee om)

De verkopen die volledig onder Nolet vallen (zoals jenever en gin) waren volgens de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening maar goed voor een omzet van 81 miljoen euro.

En de winst van Nolet kwam in zowel 2022 als 2021 volledig uit de verkopen van Ketel One in de VS. Zo leverden de verkopen van Ketel One in Amerika Nolet in 2022 een winst van 56,7 miljoen euro op, terwijl de eigen activiteiten een verlies opleverden van 6,7 miljoen euro. Ook in 2021 was er een verlies voor die activiteiten die volledig in handen waren van Nolet.

Nolet heeft veel geld

Nolet kan de 190 miljoen euro plus eventuele investeringen die nodig zijn in merken van Bols prima betalen. Zoals gezegd leverde in 2008 de verkoop van de helft van de distributierechten van Ketel One in de VS omgerekend 855 miljoen euro op.

Biertje
Lees ook:
Biertje op terras flink duurder, prijzen stijgen misschien nog verder

De bijzonder sterke balans bestond eind december voor 80 procent uit eigen vermogen. Er waren toen ook rentedragende schulden van 212 miljoen euro, maar daar tegenover stonden beleggingen van 219 miljoen euro. Per saldo had Nolet dus geen schulden waarover het rente moest betalen. 

Bols behaalde in 2023 een omzet van 100 miljoen euro. Daarop werd een verlies geleden van 16,2 miljoen euro. Dat kwam volgens het bedrijf onder meer door eenmalige kosten.

Nolet heeft al 30 procent in Bols

Als de overname van Bols door Nolet lukt, dan zal Bols van de beurs worden gehaald. Nolet is een familiebedrijf, inmiddels staat de elfde generatie aan het roer, sinds de oprichting in 1691.

Nolet heeft al sinds de beursgang van Bols, acht jaar geleden, een belang van een kleine 30 procent in Bols. De ceo, cfo en president-commissaris van Bols hebben bij elkaar nog eens ruim 5 procent in Bols. Die aandelen zullen ze aan Nolet verkopen. 

Klapper voor beleggers Bols

Beleggers hebben de afgelopen jaren per saldo weinig aan Bols kunnen verdienen. Het aandeel ging in 2015 tegen een prijs van 15,75 euro naar de beurs, maar sinds april 2019 is de beurskoers van Bols daar niet meer boven geweest.

Afgelopen vrijdag sloot de koers op 10,20 euro. Het bod van Nolet op Bols van 18 euro per aandeel ligt daar 76 procent boven.

Benjamin (15) test nieuwe Alcoholwet: kopen mensen drank voor hem?

02:00