Ga naar de inhoud
Top honderden miljoenen armer

Koers Adyen keihard onderuit: 18 miljard euro in rook op

Beleggers hadden hoge verwachtingen van Adyen, maar ze worden teleurgesteld. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Betalingsverwerker Adyen heeft een extreem slechte dag op de beurs. De omzet van het Nederlandse bedrijf groeit veel minder hard dan voorheen, terwijl de personeelskosten oplopen. Beleggers zijn niet blij en het aandeel is in een vrije val beland. De koers kelderde vandaag 39 procent. Daardoor is Adyen in één klap meer dan zo'n 18 miljard euro minder waard.

Adyen regelt de betalingstechnologie bij winkels en webshops zoals De Bijenkorf, Coolblue en Spotify. Via de systemen van Adyen kunnen klanten hun betalingen ontvangen en verwerken.

Gisteren sloot het aandeel op 1472 euro, maar aan het einde van de dag was daar nog maar 898 euro van over. Een verlies van 39 procent.

Omzetgroei 'maar' 23 procent

Dat komt doordat de resultaten over het eerste halfjaar tegenvallen. De afgelopen jaren steeg het aantal verwerkte betalingen en daarmee stegen ook de omzet en de winst van Adyen sterk.

Maar de forse groei van de afgelopen jaren vlakt af. In het eerste halfjaar namen het aantal verwerkte betalingen met 23 procent toe en de omzet met 21 procent.

Adyen-oprichter
Lees ook:
Adyen-oprichter casht 11 tot 15 miljoen euro, elke maand

Voor veel andere bedrijven zou dat prima zijn, maar Adyen en haar beleggers zijn meer gewend. Zo steeg de omzet in de eerste helft van vorig jaar nog met 37 procent.

VS

Dat komt onder meer doordat consumenten in de VS het rustiger aan doen, zodat de omzet daar veel minder toenam dan eerder gedacht. Ook neemt de concurrentie in Noord-Amerika toe.

Twee
Lees ook:
Twee jaar gratis huren: betaalreus Adyen sloot gouden deal voor Amsterdams pand

Ondertussen blijft Adyen nieuwe medewerkers aannemen, waardoor de kosten stijgen. Onderaan de streep bleef de winst gelijk op 282,2 miljoen euro.

'Verwachtingen beleggers te hoog'

De verwachtingen van beleggers zijn hooggespannen, dus als de cijfers dan iets tegenvallen, dan gaan beleggers zich afvragen waarom er zoveel wordt betaald voor zo'n aandeel, verklaart RTL Z-beurscommentator Hans de Geus de koersval. De koers gaat vandaag dan ook hard onderuit, zo hard, dat de handel in het aandeel even werd stilgelegd. 

Top
Lees ook:
Top Adyen casht honderden miljoenen met verkoop aandelen

Volgens De Geus was Adyen ook wel heel hoog gewaardeerd. Bedrijven die niet zo sterk groeien, zoals AkzoNobel, hebben een beurswaarde van circa 1,2 keer de omzet, bij ASML (dat veel sterker groeit) is dat zo'n zeven keer, aldus De Geus. Maar zelfs na de koersdreun van vandaag is de beurswaarde van Adyen nog altijd tussen de 15 en 20 keer de jaaromzet.

Top miljoenen armer

Omdat Adyen zo'n groot bedrijf is (gisteren was het qua beurswaarde nog het zevende bedrijf van de AEX) tikt het procentuele koersverlies hard aan. In totaal is het bedrijf nu zo'n 18 miljard euro minder waard. 

Dat raakt ook een aantal bestuurders, in ieder geval op papier. Zo is Pieter van der Does, die naast co-CEO ook mede-oprichter is, zo'n 530 miljoen minder rijk dan gisteren.

Roelant Prins, chief commercial officer bij Adyen, verliest 165 miljoen euro en co-CEO Ingo Uytdehaage circa 112 miljoen euro. Het gaat hierbij wel allemaal om verliezen op papier. Ten opzichte van de beursgang in 2018, tegen een koers van 240 euro, staan de aandeelhouders die toen al aandelen hadden nog op een forse winst.

De aandelen Adyen van Van der Does zijn nu nog altijd 828 miljoen euro waard. En in 2018, 2019 en 2020 cashte hij bij de verkoop van aandelen Adyen in totaal 420 miljoen euro. Verder verkocht hij in 2022 en dit jaar voor nog eens zo'n 150 miljoen euro.