Ga naar de inhoud
TotalEnergies

Opnieuw aandeelhoudersvergadering verstoord door klimaatactivisten

Klimaatactivisten protesteren bij TotalEnergies. Beeld © ANP

Voor de tweede keer deze week liep een jaarvergadering van een olieconcern totaal aan de hand. Nadat klimaatactivisten dinsdag de aandeelhoudersvergadering van Shell verstoorden, was het nu de beurt aan TotalEnergies. Het bedrijf zette pepperspray in tegen honderden activisten die de toegang wilden blokkeren.

De demonstranten probeerden op die manier te voorkomen dat aandeelhouders naar binnen gingen. Eerder op de dag zette de politie al traangas in om activisten tegen te werken.

Balen

De vergadering in concertzaal Salle Pleyel kon wel op tijd beginnen. De aandeelhouders moesten onder politiebegeleiding naar binnen. "Ik baal ervan dat het niet zo gaat zoals het zou moeten", begon TotalEnergies-topman Patrick Pouyanné. "Ik hoop dat we erover in gesprek kunnen gaan." 

De klimaatactivisten willen dat TotalEnergies, net zoals ze eisen bij andere olie- en gasconcerns als Shell, sneller verduurzaamt en afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Het Franse concern wil op zijn eigen tempo verduurzamen en niet aan de door activisten voorgestelde doelen voor 2030 voldoen.

Het
Lees ook:
Het is weer bal bij jaarvergadering Shell: 'Go to hell Shell'

30 procent voor duurzaamheidsvoorstel

Een voorstel om meer ambitieuze klimaatmaatregelen te nemen, werd uiteindelijk door de aandeelhouders weggestemd met slechts 30 procent van de stemmen voor. Het plan was ingediend door Follow This, een groep van groene aandeelhouders, gesteund door een coalitie van zeventien beleggers waaronder Achmea. De voorstellen kosten te veel, zo vinden de meeste aandeelhouders die tegen zijn.

Follow This vroeg om duidelijke doelen voor het verlagen van de absolute CO2-uitstoot door TotalEnergies in 2030, inclusief de broeikasgassen die vrijkomen door het gebruik van diesel, gas of benzine. Maar juist die laatste categorie, goed voor het overgrote deel van de uitstoot, is een pijnpunt voor veel oliemaatschappijen.

Ook bij Shell had Follow This een vergelijkbaar voorstel ingeleverd. Daar stemde 20 procent van de aandeelhouders voor. 

Jaarvergadering Shell loopt totaal uit de hand: 'Red mijn kinderen!'

01:45