Ga naar de inhoud
Fors verlies in eerste kwartaal

Philips zet 575 miljoen opzij voor schadeclaims apneu-apparaten

De rekening voor de slaapapneu-affaire loopt verder op. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De slaapapneu-kwestie blijft Philips met stroppen opzadelen. In het eerste kwartaal zette de maker van medische apparatuur 575 miljoen euro apart voor een mogelijke schadeclaim. Patiënten in de Verenigde Staten zetten die momenteel op, in verband met de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten.

Dat schrijft Philips bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

Door de voorziening van 575 miljoen euro maakt Philips in de eerste drie maanden van het jaar een verlies van 583 miljoen euro.

MRI-scanner
Lees ook:
MRI-scanner of elektrische tandenborstel: wat is Philips' toekomst?

Later vergoeding gezondheidsschade

Vorige maand zei de nieuwe topman van Philips, Roy Jakobs, al dat hij verwachtte dat dit jaar een schikking zal kunnen worden bereikt met patiënten.

Bij het geld dat nu opzij wordt gezet gaat het om het vergoeden van de economische schade die gebruikers in de VS van slaapapneu-apparaten hebben geleden.

Bekijk hieronder een gesprek dat RTL Z had met Roy Jakobs, over de reorganisatie.

Later zal Philips waarschijnlijk ook een vergoeding moeten betalen om eventuele gezondheidsschade bij patiënten te vergoeden.

Slaapapneu

De kwestie heeft te maken met de problemen bij beademingsapparatuur die Philips verkoopt. Die gebruiken mensen met een apneustoornis 's nachts om te voorkomen dat ze stoppen met ademen in hun slaap.

Maar een kleine twee jaar geleden bleek dat er mogelijk iets mis was met die apparatuur. Het schuim in de apparaten kon verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen, met allerhande risico's voor de gezondheid. Er startte wereldwijd een grote omruilactie van de miljoenen apparaten die in omloop zijn.

Wat
Lees ook:
Wat is er aan de hand bij Philips? Zeven vragen en antwoorden

Het omruilen van die apparatuur zorgde er al voor dat Philips 1,3 miljard euro afschreef op het onderdeel dat apparaten tegen slaapapneu maakt. Die afboeking kwam bovenop de bijna 900 miljoen euro die Philips eerder al opzij zette voor het repareren van slaapapneu-apparaten.

OR tegen reorganisatie

En Philips kampt met meer problemen. Zo protesteren werknemers van de afdeling onderzoek en ontwikkeling tegen een reorganisatie bij die afdeling.

Vanwege de malaise met de apneu-apparaten schrapt Philips duizenden banen, ook in Nederland. De werknemers van de research-afdeling zijn bang dat Philips door de reorganisatie van de onderzoeksafdeling met minder nieuwe producten zal kunnen komen, wat ten koste zou gaan van de eigen toekomst.

Philips
Lees ook:
Philips schrapt 6000 banen, waarvan 1100 in Nederland

De Ondernemingsraad (OR) stapte ruim twee weken geleden naar de Ondernemingskamer, bevestigde het concern gisteren tegenover het Financieele Dagblad. De OR wil dat de Ondernemingskamer een stokje steekt voor de reorganisatie.

Omzetgroei in eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van het jaar presteerde Philips overigens goed, afgezien van de problemen die voortkomen uit de slaapapneu-kwestie. Zo steeg de omzet met 6 procent tot 4,2 miljard euro.

Philips
Lees ook:
Philips blijft worstelen: schrijft 1,3 miljard af op slaapapneu-onderdeel

Onderaan de streep was er zoals gezegd weliswaar een fors verlies, maar zonder rekening te houden met deze voorziening steeg het resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijving op goodwill) van 243 miljoen euro tot 359 miljoen euro.

Beleggers nu enthousiast

Door de problemen met apparatuur is de beurswaarde van Philips fors gedaald. De beurskoers is nu 65 procent lager dan twee jaar geleden. De vorige topman, Frans van Houten, zag zich gedwongen eerder op te stappen.

Maar vandaag reageren beleggers positief op de resultaten. De koers stijgt maar liefst meer dan 10 procent.

In deze video zie je hoe Philips de omslag maakte van conglomeraat naar maker van medische apparatuur:

Zo veranderde 'oude reus' Philips in health-techspeler: kan het die slag winnen?

03:14