Ga naar de inhoud
12.000 banen geschrapt

Miljoenenbonus voor topman moederbedrijf Google ondanks bezuinigingen

Sundar Pichai, topman van Google-moederbedrijf Alphabet Beeld © Getty Images

Sundar Pichai, de topman van Google-moeder Alphabet, heeft over vorig jaar 226 miljoen dollar (ongeveer 204 miljoen euro) aan beloningen ontvangen voor zijn werk. Dat blijkt uit een bericht aan de aandeelhouders van het bedrijf. De bekendmaking van de vergoeding van Pichai ligt gevoelig. In januari maakte Alphabet bekend dat het wereldwijd ongeveer 12.000 banen schrapte.

Dat besluit volgde op maanden van kostenbesparingen.

Het leeuwendeel van de nu bekend gemaakte beloning, bestaat uit aandelen die Pichai eens in de drie jaar ontvangt. Het gaat om 218 miljoen dollar. Hij ontving deze vorm van beloning in 2021 niet, waardoor hij over dat jaar in totaal ook nog 6,3 miljoen dollar extra aan beloningen ontving. Het salarisdeel daarvan bleef de afgelopen drie jaar stabiel op 2 miljoen dollar.

Gemiddeld loon: 280.000 dollar

De overige mensen die werken in de top van Alphabet kregen een stuk minder, maar hoeven ook niet op een houtje te bijten. Zo ontving financieel directeur Ruth Porat 24,5 miljoen dollar aan compensatie. Marketingdirecteur Philipp Schindler kreeg ongeveer 37 miljoen dollar. Zij krijgen hun aandelen ieder jaar toegekend.

Gemiddeld moesten medewerkers van Alphabet rondkomen van bijna 280.000 dollar over 2022. Pichai kreeg dus ongeveer 808 keer zoveel als zijn gemiddelde personeel.

Google-moederbedrijf
Lees ook:
Google-moederbedrijf schrapt 12.000 banen

Pichai werkt sinds 2005 bij Google en werd in 2016 topman, nadat het concern was omgedoopt in Alphabet. Hij kreeg toen 273.000 aandelen die op dat moment bijna 200 miljoen euro waard waren. Daarmee was hij dat jaar de best betaalde topman in Amerika.

Protesten van personeel

De grote loonkloof tussen de gemiddelde werknemer van Pichai en Alphabet heeft geleid tot bezorgdheid over inkomensongelijkheid en eerlijke beloningspraktijken. Er is kritiek op de prioriteit die het bedrijf geeft aan de beloning van bestuurders boven het welzijn van zijn werknemers.

De afgelopen maanden is door werknemers verschillende keren geprotesteerd tegen ontslagen in de verschillende kantoren van Alphabet over de hele wereld. In april liepen bijvoorbeeld honderden werknemers van Google het kantoor uit bij een demonstratie. Eerder deed personeel in het Zwitserse Zürich dat. 

Justitie VS maakt jacht op Google: hoe groot is Google nou echt?

03:54