Ga naar de inhoud
Miljarden verdampt

Onrust Credit Suisse slaat over: knauw voor koersen van banken op Damrak

Forse verliezen op de Amsterdamse beurs bij banken en verzekeraars. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De koersen van banken en verzekeraars gaan hard onderuit op de Amsterdamse beurs en dat drukt ook de AEX-index. Oorzaak is de grote onrust rond de Zwitserse bank Credit Suisse.

Forse verliezen voor beleggers in Aegon, NN, ING, ABN Amro en ASR. De koersen van deze verzekeraars en banken daalden vandaag al tussen de 5 en 8 procent.

Dat komt doordat beleggers vrezen dat de problemen bij Credit Suisse overslaan naar andere banken en ook naar verzekeraars. De koers van de Zwitserse bank op de beurs van Zürich daalde even ruim 20 procent en stond daarmee op het laagste niveau ooit. De handel in het aandeel werd daarbij een aantal keren onderbroken.

Andere problemen dan bij SVB

De onrust komt nadat koersen van financials juist weer wat waren hersteld van de klappen bij de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB). De problemen bij Credit Suisse zijn anders dan die bij SVB. 

De op één na grootste bank van Zwitserland kampte de laatste tijd met een aantal problemen. Onlangs zei Credit Suisse dat het 'materiële tekortkomingen' in de administratie had ontdekt. Daarbij zouden de resultaten over de afgelopen twee jaar mogelijk moeten worden herzien. Verder halen rekeninghouders nog altijd geld weg bij de bank door zorgen over de toekomst van de bank.

Geen nieuwe geld van grootste aandeelhouder

Eerder schoot het Saoedische Saudi National Bank Credit Suisse te hulp door aandelen te kopen. Maar de Saoedi's zeggen nu vanwege regels niet nog meer geld in de Zwitserse bank te kunnen steken. "Het is geen wonder dat ook de aandeelhouders die vorig jaar nog geld in de bank stopten nerveus worden", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

"Er is sprake van vlek op vlek, de problemen bij Credit Suisse zijn grotendeels van eigen makelij."

Wat
Lees ook:
Wat gaan wij merken van de bankencrisis in de VS?

Vooral de uitspraak van de Saoedi's zorgde vandaag voor onrust in de bankensector.

Greensill en Archegos

De problemen bij de Zwitserse bank spelen al langer. Zo had Credit Suisse geld geleend aan onder meer het Amerikaanse hedgefonds Archegos, dat begin 2021 failliet ging, en aan financieringsgigant Greensill, dat in hetzelfde jaar ten onder ging. Alleen al de ondergang van Archegos kostte Credit Suisse 5,3 miljard frank (tegen de huidige koers ruim 5,5 miljard euro).

Door beide gevallen gaan beleggers zich afvragen of Credit Suisse nog wel voldoende zicht heeft op de risico's die het loopt. 

'Zwitserse overheid zal te hulp schieten' 

Kredietbeoordelaar Moody's werd gisteren somberder over Amerikaanse banken, stipt Corné van Zeijl, analist en beleggingsstrateeg bij Actiam, aan. Dat zorgt er volgens hem voor dat beleggers terughoudender zullen zijn met opnieuw geld steken in Credit Suisse. En als ze er wel geld willen instoppen, dan zal dat zijn op voorwaarden die voor de huidige aandeelhouders niet voordelig zullen zijn, denkt Van Zeijl.

Hij verwacht dat Credit Suisse ongetwijfeld zal worden gered, mogelijk door de Zwitserse centrale bank. 

Maar het is onduidelijk wat de verwevenheid is met andere banken, dus in hoeverre andere banken geld hebben uitgeleend aan Credit Suisse en dus mogelijk geld zullen verliezen, denkt hij. De ECB (Europese Centrale Bank) heeft inmiddels aan banken in de eurozone gevraagd om aan te geven in hoeverre ze geld hebben geleend aan Credit Suisse.