Natuurlijk wil je als belegger graag een lekker rendement behalen. Het is wel zo leuk als je dat kan doen met aandelen die je kent en waar je wat mee hebt. De makkelijkste manier om die aandelen te vinden, is door te beleggen in de AEX. Want dan doe je mee met de bedrijven waar jij ook je boodschappen doet, waar je neef heeft gewerkt, of dat ene bedrijf dat Nederland internationaal op de kaart weet te zetten.
Beleggen in de AEX, wat houdt dat nu precies in? “Simpel gezegd bestaat de AEX uit de 25 meest succesvolle beursgenoteerde bedrijven van Nederland”, legt Martijn Rozemuller CEO Europa bij VanEck uit. De Amsterdam Exchange Index, zoals de AEX voluit heet, wordt elk jaar opnieuw gewogen. “Dat houdt in dat er elk jaar opnieuw wordt bekeken welke aandelen aan de Amsterdamse beurs de hoogste vrij verhandelbare marktkapitalisatie hebben. En de top-25 wordt vervolgens opgenomen in de AEX.”
Hollands glorie in je portefeuille
De AEX is dan ook een lijst van vooral Nederlands succes. Het zijn bedrijven als Randstad, Heineken en KPN die de lijst sieren. “Bedrijven die we allemaal kennen en waar we vaak dagelijks mee te maken hebben”, aldus Rozemuller. “Je potje pindakaas wordt gemaakt door Unilever en dat koop je vervolgens bij een supermarkt die onderdeel is van AHOLD. Je auto gooi je vol bij een pomp van Shell en je pint vervolgens een flesje wijn bij een kleine ondernemer met een Adyen-account.”
En naast die bedrijven waar we al dan niet bewust, dagelijks mee in contact komen, laat de lijst ook mooi de Nederlandse ondernemersgeest zien. “Nederland is echt een exportland, een land dat groot geworden is doordat we zo succesvol over de grens durven ondernemen. En dat is iets waar we trots op mogen zijn.” Rozemuller noemt bijvoorbeeld Philips dat, weliswaar met wisselend succes, nog steeds een van de grote spelers in de technologiemarkt is. “Als een Gallisch dorpje bieden Philips, en ook ASML, nog steeds succesvol weerstand tegen opkomende tech-reuzen uit China en Amerika. Dat is uniek voor zo’n klein landje.”

“Een opvallende nieuwkomer is Universal Music Group”, vertelt Martijn. Dat is een internationale platenmaatschappij, “maar omdat zij hun beursnotering in Amsterdam in plaats van bijvoorbeeld New York of London hebben, tellen zij ook mee in de AEX.” En hoewel dat misschien niet zo Oranje boven is, als bijvoorbeeld een ING, “is het wel een bedrijf dat artiesten vertegenwoordigt die wij dagelijks op de radio horen. En zo heeft dus elk van die 25 bedrijven iets dat het ook een beetje eigen maakt en beleg je dus altijd in iets dat je kent.”
Slim meegenieten van de AEX met een ETF
“Wanneer je zelf met de AEX mee belegt, heb je dus meteen een mooie gespreide portefeuille en weet je ook altijd zeker dat je meedoet met de top van dat moment”, legt Rozemuller uit. Maar om dat als particuliere belegger zelf te doen is nog best ingewikkeld: “Ten eerste heb je best een aardig bedrag nodig om van elk bedrijf een of meer aandelen te kunnen kopen. Ten tweede moet je dus elk jaar kijken of de AEX veranderd is, en op basis daarvan ook je eigen portefeuille opnieuw inrichten. Dat kan veel makkelijker door met een ETF te beleggen.”
Een ETF is een mandje met aandelen of stukjes van aandelen, “in dit geval stukjes van alle 25 bedrijven uit de AEX.” In plaats van dat je zelf al die 25 aandelen gaat kopen, kun je met zo’n ETF in één aankoop direct meegenieten van alle bedrijven die in jouw mandje zitten. “Je hoeft dus niet zelf meteen in 25 verschillende bedrijven te investeren. En net als de AEX wordt ook de ETF elk jaar opnieuw gewogen en zo aangepast dat hij weer identiek meedoet met de Amsterdamse Index.” Daar hoef je zelf dus niets voor te doen.

“De AEX ETF was een van de eerste ETF waar ik jaren geleden mijn bedrijf Think ETFs mee begon”, vertelt Rozemuller. Zijn onderneming is inmiddels samengegaan met VanEck, maar de ETF is nog steeds dezelfde. “Net als de bedrijven in de lijst, heeft dus ook deze ETF een Hollandse historie en een bewezen staat van dienst. Ik en er trots op dat onze AEX ETF, de enige AEX ETF is, waarbij Nederlands belastingplichtigen de dividendbelasting kunnen terugvorderen of verrekenen. Het voorkomen van de zgn. dividendlekkage kan tot wel 0,5% extra rendement per jaar opleveren (uitgaande van 3% dividendrendement en 15% dividendbelasting). Let wel: dit is niet gegarandeerd en hangt van de individvuele factoren van de beleggers af. Raadpleeg een fiscaal adviseur.
Beleggers moeten beseffen dat beleggen in de AEX risicovol is. Een AEX ETF is onderhevig aan algeheel marktrisico van aandelen. Daarnaast is er minder spreiding dan een breed wereldwijd gespreide ETF kan bieden. “Ik zie een AEX ETF, als een natuurlijk onderdeel van een verder breed gespreide portefeuille, van vooral Nederlandse beleggers”, sluit Rozemuller af.
Belangrijke kennisgevingen
Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH en VanEck Asset Management B.V. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck.
(Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.
VanEck Asset Management B.V., de beheermaatschappij van VanEck AEX UCITS ETF (de 'ETF'), een subfonds van VanEck ETFs N.V., is een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De ETF is geregistreerd bij de AFM en volgt een aandelenindex. De waarde van de ETF-assets kan fluctueren. Dit is grotendeels het gevolg van de gehanteerde beleggingsstrategie. Als de waarde van een onderliggende index daalt, daalt ook de waarde van de ETF. Beleggers moeten het prospectus en de essentiële beleggersinformatie raadplegen voordat ze in een fonds gaan beleggen. Deze documenten zijn kosteloos in het Engels verkrijgbaar via www.vaneck.com en op aanvraag bij de beheermaatschappij. De essentiële beleggersinformatie is in voorkomende gevallen ook verkrijgbaar in enkele andere talen.
Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.
© VanEck (Europe) GmbH / VanEck Asset Management B.V.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Van Eck en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.