Ga naar de inhoud
Aangeboden door ESET

Derde seizoen 'Cybersessies' start vrijdag 17 maart

Beeld © Cybersessies

Om de digitale veiligheid van Nederland te verbeteren, zendt RTL Z in samenwerking met ESET zes weken lang het programma 'Cybersessies' uit. Een wekelijkse cybersecurity talkshow waarin diverse experts in gesprek gaan over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid.

Na twee succesvolle edities gaat op vrijdag 17 maart om 11:10 uur het nieuwe seizoen van Cybersessies van start. In deze wekelijkse cybersecurity talkshow nodigt presentator Remy Gieling wekelijks twee à drie experts uit. Samen duiken zij de cybersecurity actualiteit in en bespreken zij belangrijke cyberveiligheidsthema's. Verder wordt er wekelijks ingegaan op hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen óf hoe zij met een recentelijke cyberaanval zijn omgegaan. Verwacht veel handvatten, een soort praktische cyberroutekaart!

Kijk hier voorgaande seizoenen terug

Cybersessies
Bekijk ook:
Cybersessies

Waarom focus op digitale veiligheid? 

Wekelijks popt er een automatische update op onze smartphone op hoeveel tijd we die week op onze telefoon hebben doorgebracht. Waarschijnlijk liegen de uren er niet om. Om het nog niet over de tijd te hebben die we in ons dagelijks leven verder digitaal actief zijn. Het valt vaak niet gelijk op, maar heel veel apparaten - zowel thuis als op het werk - zijn met het internet verbonden. Neem onze smartphone tot televisie, en de WiFi-deurbel tot slimme energiemeter. Toegegeven, waar zouden we anno nu zonder het Internet-of-Things zijn?

Mooie ontwikkelingen, alleen kleeft er een keerzijde aan digitalisering; cybercriminaliteit. Inmiddels heeft bijna 70% van alle Nederlanders wel eens te maken gehad met één of meerdere vormen van cyber crime; phishingmails, fraude via WhatsApp of sms'jes van banken die niet nèt echt zijn. En aan welk type dreigingen bedrijven moeten denken? Ddos-aanvallen - waarbij de organisatie wordt platgelegd - en ransomware - waarbij er niet meer bij eigen gegevens kan worden gekomen - zijn bij criminelen het meest in trek.

Als collectief zijn we heel afhankelijk van deze digitale apparaten geworden, en precies dít maakt ons kwetsbaarder dan ooit. Cybercriminelen liggen op de loer, ruiken veel geld en hun werkwijze wordt met de dag complexer en agressiever. Wat kun je als bedrijf en burger doen om je hiertegen te bewapenen? Hoe maken we onze technologie veiliger? En wat als criminele hackers tóch binnen zijn gekomen? 

Better safe than sorry

Het internationale digitale beveiligingsbedrijf ESET - de grootste speler binnen de Europese Unie - schiet met hun beveiligingssoftware-oplossingen te hulp. Dave Maasland, CEO ESET Nederland, maakt zich met zijn bedrijf hard voor een digitaal veilig(er) Nederland. Alles wat digitaal is, beveiligen zij. 'Wat we daarin heel belangrijk vinden, is dat we digitale beveiliging geen doel op zich vinden. Technologie gaat naar mijn idee de belangrijke uitdagingen van deze tijd oplossen; klimaat, armoede, gezondheidszorg. Is de technologie niet veilig, dan gaan we die problemen niet kunnen oplossen. Vandaar dat we vanuit ESET ons daarop toespitsen. Onze propositie is 'Progress. Protected.' Technologie zorgt voor vooruitgang, iemand moet alleen wel die technologie beschermen. Precies dat doen wij.'

Waarom Maasland het belangrijk vindt dat er steeds meer aandacht voor het onderwerp 'digitale veiligheid' komt? Maasland kaart het voorbeeld van een auto met remmen aan. "Waarom er remmen in een auto zitten? Niet zodat een auto niet hard kan, maar zodat het juist harder kan. Als een auto geen remmen zou hebben en je rijdt 120 km / u, dan kun je niet afremmen en ga je ook niet hard. Remmen zijn er om te zorgen dat je juist hard kunt rijden. Op die manier vind ik dat we ook naar cyber security mogen kijken. Digitale veiligheid is een randvoorwaarde, zodat je kunt ondernemen in het digitale tijdperk, op de rem kunt trappen als het moet en risico's kunt nemen."

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met het digitale beveiligingsbedrijf ESET de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe jij je als ondernemer of burger tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller te zien en krijg te horen welke kansen digitale veiligheid met zich meebrengt. 

Cybersessies wordt vanaf vrijdag 17 maart zes weken lang om 11:10 uur op RTL Z uitgezonden.

Digitale
Lees ook:
Digitale veiligheid, waarom het juist nu belangrijker dan ooit is