Ga naar de inhoud
'Schaamteloos'

Miljardenwinst voor makers coronavaccin: 'Dankzij overheidsgeld'

'Makers van coronavaccins liepen geen risico, maar sommige maakten wel forse winsten.' Beeld © ANP/Hollandse/Hoogte Robin Utrecht

Pfizer, Moderna en BioNtech, de westerse makers van coronavaccins, maakten in 2021 en 2022 bijna 79 miljard euro winst. En die winst is grotendeels te danken aan subsidies en garanties van de overheid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). "Bedrijven zijn schaamteloos voor de winst gegaan", zegt onderzoeker Esther de Haan van Somo.

Het Amerikaanse Pfizer maakte in 2021 en 2022 een winst van 35 miljard dollar op het vaccin tegen corona, en BioNtech uit Duitsland en het Britse Moderna verdienden er elk nog eens 20 miljard dollar aan.

Bij elkaar is dat 75 miljard dollar voor deze drie westerse vaccinproducenten. Somo bekeek onder meer de jaarverslagen van de bedrijven. Pfizer, BioNtech en Moderna waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

'Coronavaccins
Lees ook:
'Coronavaccins redden 20 miljoen levens in eerste jaar'

Overheidsfinanciering

De producenten van vaccins maakten die hoge winsten, terwijl overheden en daarmee de belastingbetaler minstens 5,8 miljard dollar uitgaven ter financiering van onderzoek en ontwikkeling van vaccins. Die steun werd overigens gegeven aan de zeven producenten die aan vaccins werkten.

Ook gaven overheden minstens 86,5 miljard dollar uit aan zogeheten Advanced Purchase Agreements, waarbij zij vooraf de ontwikkeling en productie van de vaccins overnamen. De producenten liepen dus geen risico, aldus Somo.

Farmabedrijven die werkten aan een vaccin waarvan de ontwikkeling mislukte en die nooit een vaccin leverden, hoefden geen geld terug te geven, aldus de Haan.

Alle
Lees ook:
Alle maatregelen overboord: dit zijn de lessen van 3 jaar corona

Fors hogere prijzen

De garanties en subsidies weerhielden Pfizer/BioNtech en Moderna er niet van om de prijzen van hun coronavaccins fors te verhogen, zegt De Haan.

Pfizer en BioNtech maakten hun vaccin 56 procent duurder en Moderna gooide er zelfs 73 procent bovenop. En omdat er de komende jaren minder vaccins zullen worden verkocht, gaven beide bedrijven te kennen komend jaar hun prijzen te willen verviervoudigen. "Kennelijk om grote winsten te kunnen blijven boeken", aldus Somo.

Geen afspraken

In de contracten tussen de vaccinmakers en de overheid stonden geen afspraken om extreme winsten te voorkomen. 

Ook Johnson & Johnson en AstraZeneca maakten coronavaccins, maar zij zeiden daar geen winst op te willen maken. Op basis van wat we konden nagaan is dat ook niet gebeurd, aldus De Haan.

Overheden zouden bij een eventuele toekomstige pandemie hoge winsten boven een bepaald niveau moeten afromen, vinden de onderzoekers.

Besmet
Lees ook:
Besmet met corona, maar toch gewoon naar je werk? 'Went snel'

'Lage-inkomens verdrongen'

Ook zou er meer moeten worden gelet op een eerlijke verdeling tussen landen onderling. "Rijke landen hebben lage-inkomenslanden verdrongen door deals te sluiten met alle vaccinproducenten en meer vaccins op te eisen dan ze nodig hadden." Dat moet een volgende keer anders, aldus Somo.

RTL Z vroeg de farmabedrijven om een reactie, zij reageerden tot nu toe nog niet.

In deze video zie je dat mensen alsnog langdurige vermoeidheidsklachten kunnen overhouden aan een besmetting met omikron:

Langdurige klachten door omikron: vijf vragen over post-covid

02:54
Bron: RTL Z