Ga naar de inhoud
Hoge prijzen voor olie en gas

Weer recordwinst voor oliebedrijf: TotalEnergies casht flink

Boze activisten bekladden het kantoor van TotalEnergies. Beeld © ANP

Het ene na het andere oliebedrijf boekt klinkende winsten. Na Shell en ExxonMobil komt het Franse TotalEnergies met een recordwinst van ruim 19 miljard euro.

De nettowinst viel 28 procent hoger uit dan een jaar eerder. Het olie- en gasbedrijf profiteerde net als zijn concurrenten van de sterk gestegen prijzen voor olie en gas sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Na de inval van Rusland in februari vorig jaar schoten de prijzen voor olie en gas omhoog, mede door de vrees voor minder aanbod van Russische brandstoffen.

Afschrijvingen Rusland

Door de oorlog moest het bedrijf ook zo’n 15 miljard aan verliezen afboeken, vanwege het afstoten van de nodige activiteiten in Rusland. 

Om deze reden kwam concurrent BP deze week uit op een nettoverlies van 2,3 miljard euro, ondanks een geboekte recordwinst. 

Hogere
Lees ook:
Hogere energieprijzen zorgen ook bij BP voor recordwinst

Aandeelhouders moeten profiteren van de flinke winsten bij TotalEnergies. Het bedrijf is van plan zo'n 37 procent van de winst uit te keren. 

Ook medewerkers van het bedrijf kunnen blij zijn. Zij krijgen een extra maandsalaris, ook stijgen de lonen in verschillende landen mee met de inflatie, zo zegt het bedrijf.

Extra belasting

Over 2022 wordt in totaal 33 miljard dollar aan belastingen afgedragen in verschillende landen. Ook is het bedrijf 1,7 miljard dollar kwijt aan belastingen op overwinsten, die onder meer door de Europese Unie werd ingevoerd.

De kritiek op Shell groeit nu het een ongekende winst heeft gemaakt.

Oliereus
Lees ook:
Oliereus ExxonMobil weigert Europese meevallertax te betalen

Waarom Shell nog steeds niet groen is: 'We willen zeker zijn van mooie opbrengsten'

01:44