Terwijl veel mensen moeite hebben om rond te komen, zijn het gouden tijden voor bedrijven die luxeproducten verkopen. Van tas tot sportauto: de omzetten van fabrikanten van luxegoederen gaan door het dak. "Geld is niet eerlijk verdeeld."
Horloges, tassen of auto's van duizenden euro's. Luxegoederen gaan als warme broodjes over de toonbank. Zo kwam sportwagenmerk Ferrari donderdag met recordcijfers: de nettowinst van het bedrijf groeide in 2022 met 19 procent tot 5 miljard euro.
2023 wordt nog beter, voorspelde topman Benedetto Vigna, die een aanhoudend grote vraag naar Ferrari's verwacht. Ook al kost zo'n auto al snel zo'n 300.000 euro.
Het bedrijf is niet het enige luxemerk met klinkende cijfers. Zo doen Porsche, Bentley en Lamborghini het stukken beter dan de meeste merken van moederbedrijf Volkswagen. Die laatste zag de verkopen vorig jaar teruglopen, terwijl de luxeauto's in de lift zitten.

Rijkste man verkoopt luxe
Ook de peperdure Zwitserse horloges van merken zoals Rolex en Philippe Patek lijken gewilder dan ooit. Net als champagne en privévluchten.
Bernard Arnault, de oprichter en baas van beursbedrijf LVMH, haalde recent Tesla-baas Elon Musk in als rijkste man ter wereld. Zijn bedrijf is eigenaar van merken zoals modebedrijf Louis Vuitton en champagnemerk Moet et Chandon.

Azië aan kop
Torenhoge inflatie ten spijt, luxe gaat als een speer. Onderzoekers van consultancybedrijf McKinsey voorspellen dat de sector dit jaar met 5 tot 10 procent groeit. Vooral in Azië en Amerika doen de merken goede zaken. Zuid-Koreanen zouden zelfs de grootste uitgaven doen, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse bank Morgan Stanley.
Er komen niet alleen steeds meer rijken bij, de rijken worden ook steeds rijker, zegt Paul van Riessen, hoofdredacteur van Quote, in gesprek met RTL Z over de trend. Azië aan kop. "Mensen zijn daar vaak gevoelig voor status en statussymbolen", zegt hij.
Ook in Nederland
Maar ook in Nederland is de groeiende interesse voor luxe waren te merken. Zo bestelden een kleine zeventig Nederlanders vorig jaar een nieuwe Ferrari. Ook spotte hij lange rijen bij winkels van onder meer Louis Vuitton. "Ook jongeren investeren steeds vaker in luxe", zegt hij. Ze sparen vaak lang voor die nieuwe tas of jas.
De kopers zijn meestal niet degenen die erg veel last hebben van de dure boodschappen of hoge energierekening. "Geld is niet eerlijk verdeeld", aldus Van Riessen. Bij de groep vermogende Nederlanders ligt sinds corona nog meer de nadruk op genieten, legt hij uit.