Ga naar de inhoud
Verkoop aandelen

Adyen-oprichter casht 11 tot 15 miljoen euro, elke maand

Adyen-topman en oprichter Pieter van der Does Beeld © ANP

Oprichter Pieter van der Does van het beursgenoteerde betaalbedrijf Adyen heeft sinds april vorig jaar elke maand voor 11 tot 15 miljoen euro aan aandelen verkocht. Na tien transacties staat de teller voor de 53-jarige topman inmiddels op 123 miljoen euro.

Dat blijkt uit meldingen van Van der Does in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Eieren

Van der Does blijkt steeds minder eieren in één mandje te willen leggen, legt woordvoerster Sanne Minnema van Adyen uit. "Hij verkoopt de aandelen om zijn investeringsportefeuille te diversifiëren. In ons laatste jaarverslag staat het tijdspad daarvoor aangegeven."

De kleine lettertjes van dat verslag vermelden inderdaad dat de topman van het betaalbedrijf in totaal 100.000 aandelen wil verkopen, in gelijke delen in de loop van een jaar. Dat betekent dat er komende maanden nog twee verkoopmomenten volgen.

Beursgang

Van der Does was in 2006 een van de oprichters van Adyen, dat online betalingen afwikkelt. In 2018 ging het snelgroeiende bedrijf naar de beurs, met een introductiekoers van 240 euro per aandeel. Na een gigantische koersexplosie en een daarop volgende terugval noteert het aandeel tegenwoordig zo'n 1320 euro.

Adyen-oprichters
Lees ook:
Adyen-oprichters verkopen voor 309 miljoen aan aandelen

Van der Does verkocht bij de beursgang en vervolgens in 2019 en 2020 in drie grote transacties aandelen. Dat leverde hem in totaal zo'n 420 miljoen euro aan contanten op. Daarna stopte hij anderhalf jaar met verkopen. Maar sinds april vorig jaar doet hij dus elke maand een relatief kleine pluk aandelen van de hand.

123 miljoen euro

Elke maand verkoopt hij exact 8.333 aandelen Adyen, waarvan de opbrengst als gevolg van de schommelende koers varieert. Uit berekeningen door RTL Z blijkt dat het per keer gaat om bedragen van 11 miljoen tot 15 miljoen euro. Dat tikt toch lekker aan: na tien maanden staat de teller op ruim 123 miljoen euro.

Dankzij het verzilveren van zijn aandelen kan Van der Does nog meer investeren in andere bedrijven en beleggingen, waardoor hij zijn risico's beter spreidt.

Herstel gezondheid

Woordvoerster Minnema kan niet aangeven waarom de Adyen-topman er voor heeft gekozen om zijn aandelen in relatief kleine plukken te verkopen, in tegenstelling tot de drie eerdere, grotere verkopen. "Wij kunnen nu niet op dergelijke vragen ingaan, omdat Adyen in de stille periode zit voor de aankondiging van de jaarcijfers in februari."

Top
Lees ook:
Top Adyen casht honderden miljoenen met verkoop aandelen

Wel geeft zij aan dat de aandelenverkopen niets te maken hebben met gezondheidsoverwegingen. In november liet het bedrijf weten dat Van der Does tijdelijk wat gas terugnam, om beter te kunnen herstellen van een medische ingreep eerder dat jaar. "Pieter blijft nauw betrokken bij het bedrijf en alle strategische beslissingen."

Investeringen onbekend

Na de laatste verkoop in maart zal Van der Does nog zo'n 920.000 aandelen Adyen bezitten. Tegen de huidige koers is dat belang ruim 1,2 miljard euro waard.

Het totaal aantal sinds de beursgang verkochte aandelen hebben de Adyen-oprichter inmiddels 550 miljoen euro in contanten opgeleverd. Hoe hij dat deel van zijn vermogen heeft geïnvesteerd, is niet bekend.

Twee
Lees ook:
Twee jaar gratis huren: betaalreus Adyen sloot gouden deal voor Amsterdams pand