Ga naar de inhoud
Aangeboden door BUX Zero

Terugblik 2022: Beleggen in een achtbaan

Beeld © BUX Zero

Wie nu de app van zijn broker opent, wordt hoogstwaarschijnlijk niet heel blij. Klimaat, oorlog, renteverhogingen drukten het afgelopen jaar allemaal flink op de rendementen. Wat deed die onrust met beleggers? Samen met beleggingsplatform BUX blikken we terug op het roerige 2022.

Het afgelopen beleggingsjaar was vooral een jaar van pessimisme op de beurzen. Zowel in sentiment als in rendement viel er weinig te lachen. Dachten we in maart nog wel gezellig uit die hele coronacrisis te komen, stapelden allerhande nieuwe crises zich op. Saai was het niet, want er waren ook flinke oplevingen die interessante kansen boden voor de oplettende en actieve belegger. Een achtbaan was het, die elke keer weer terugzakte in een flinke bear market.

Toch ziet BUX dat steeds meer mensen beleggen om hun spaardoelen te behalen. Stijgende rentes en onrust ten spijt, iedereen wil toch een ritje in die achtbaan maken. Gelukkig hoef je niet meteen over de kop. Bijvoorbeeld met ETF’s, stap je toch wat voorzichtiger in het karretje dan met individuele aandelen. En dat is prettig, want diverse ontwikkelingen zorgden ervoor dat de achtbaan soms keihard naar beneden scheurde, maar hier en daar ook weer een stukje omhoogklom. 

Oorlog en energie

De inval van Rusland in Oekraine op 24 februari is niet alleen bepalend geweest voor de geopolitieke situatie van het afgelopen jaar. Het veroorzaakte ook een flink rimpeleffect op de beurzen. De oorlog bracht de stijging van de energieprijzen in een stroomversnelling. Terwijl de olieprijzen tot recordhoogtes stegen, stortte de Russische gasexport in. Prijzen aan de pomp en bij de energieleveranciers drukte op onze dagelijkse portemonnee, maar ook op de rendementen op de beurs. En niet alleen in de energiesector, maar ook de waarden van aandelen in sectoren als transport en productie kwamen flink onder druk te staan.

Zoals elke goede achtbaan, veroorzaakte die energiecrisis niet alleen maar ritjes naar beneden. De ontwikkeling van alternatieve energiebronnen is flink gestimuleerd. Consumenten en beleggers kijken steeds vaker naar duurzame alternatieven. En die aandelen deden het dan ook veel beter, ondanks de bear markt.

Hoe
Lees ook:
Hoe richt je je portefeuille in 2023 in? (afl. 12)

Technologie krijgt een klap

Nieuwe, en inmiddels ook niet zo nieuwe, technologie is jarenlang een favoriete sector geweest voor beleggers. Door ontwikkelingen die zich in rap tempo opvolgden en beloftes die elke keer weer groter en mooier werden, leek het niet op te kunnen in Sillicon Valley en daarbuiten. Maar die tijd lijkt voorbij.
Techaandelen doen het slecht het afgelopen jaar. Dat komt voor een deel door het tekort aan microchips en halfgeleiders. Er kan simpel weg minder geproduceerd worden. Maar het is ook een stukje sentiment.
Veel tech-bedrijven hebben flinke leningen uitstaan om te investeren, en hebben vaak verdienmodellen die vooral uit beloftes bestaan. In tijden van groei is dat mooi, maar nu de rentes stijgen en de inflatie fix oploopt, grijpen beleggers toch sneller naar meer defensieve aandelen.

Defensiever beleggen dankzij de rente

Ook de stijgende rente zorgde aan de ene kant voor flinke dalen, maar ook nu gingen weer ritjes omhoog. De bankensector profiteerde juist van de stijgende rentes. En ook verzekeraars en andere financiële instellingen zagen beleggers weer terugkeren met stijgende koersen tot gevolg.
Dat defensiever beleggen aan populariteit wint, was niet alleen te zien in individuele sectoren en aandelen. Beleggen is allang niet alleen maar voor mensen met een groot vermogen en daytraders. Steeds meer mensen beleggen om later een extra appeltje voor de dorst te hebben. Bij BUX zien ze dat vooral die klanten kiezen voor ETF’s.
Met ETF’s koop je een mandje aandelen in bijvoorbeeld een index of een specifieke sector. Daardoor zit je met een relatief kleine inleg meteen gespreid en heb je minder last van die op en neer racende achtbaan dan beleggers die kiezen voor individuele aandelen. Want een ritje maken is leuk, maar het is wel fijn om zeker te weten dat die gordel goed zit.

Meer weten over BUX Zero? Ga naar de website voor alle producten en informatie.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van BUX Zero en valt buiten de verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.