Ga naar de inhoud
Aangeboden door Van Eck

Beginnen met beleggen kan (bijna) altijd

Beeld © iStock

Starten met beleggen is spannend. Zeker in onzekere tijden als deze waarin oorlog, fluctuerende olieprijzen en een veranderend klimaat voor flink wat schommelingen op de beurs zorgen. Toch is ook nu een goed moment om te beginnen met beleggen, mits je het verstandig aanpakt.

“Ik wil meer Nederlanders laten beginnen met beleggen,” zegt Martijn Rozemuller oprichter van de eerste ETF-aanbieder in Nederland. Inmiddels is zijn bedrijf, na een overname door een Amerikaanse partij, uitgegroeid tot een internationale onderneming en mag hij zichzelf ceo Europa van Van Eck noemen. Het lijkt dus alsof zijn missie steeds meer is geslaagd. “Maar we zijn er nog lang niet”, volgens Rozemuller. “De populariteit van beleggen neemt weliswaar toe, maar het aandeel mensen met een middeninkomen dat belegt is nog steeds vrij klein.” En daarmee laten mensen veel geld liggen, volgens de ervaren belegger.

Natuurlijk moet je geld kunnen missen: “Verstandig beleggen, betekent dat je het geld voor de lange termijn wegzet,” legt Rozemuller uit.  Je moet dus niet beleggen met geld dat je misschien nog nodig gaat hebben voor een wasmachine of een tegenvallende energierekening. “Maar, dat bedrag hoeft niet heel hoog te zijn. Ook met een kleinere inleg kun je interessante rendementen behalen.”

Het achtste wereldwonder

Dat je ook met een kleinere portemonnee flink rendement kunt boeken, heeft onder andere te maken met het rente-op-rente-effect waar je als belegger van kunt profiteren. Terwijl wanneer je niet belegt, je geld juist minder waard wordt. Dat zit als volgt:

Als je elk jaar €1000,- spaart komt er elk jaar dus €1000,- bij. Dan heb je dus na 25 jaar €25.000,- gespaard. Alleen door inflatie kun je voor dat bedrag 25 jaar later veel minder kopen dan je er nu kunt kopen. En wat inflatie kan doen voor de waarde van geld, merken we nu natuurlijk allemaal in onze portemonnee: je kan momenteel minder doen van hetzelfde salaris.

“Maar zodra je rendement krijgt op je gespaarde geld gebeurt er iets dat door Albert Einstein het achtste wereldwonder werd genoemd”, vertelt Rozemuller. Een kleine rekensom: Stel je zet opnieuw elk jaar €1000,- apart, maar krijgt ook elk jaar 2% rente. In dat geval staat er na een jaar €1020,- op je rekening. Vervolgens stort je daar 1000 euro bij en staat er dus 2020 euro apart. Aan het einde van dat tweede jaar ontvang je weer rente. Niet over €1000,-, niet over €2000,- maar over €2020,-. Want die rente telt gewoon mee met je totaalbedrag. Bij 2% heb je dus in het tweede jaar €2000,- apart gezet, maar al €2060,- op je rekening staan. Als je dit vervolgens 25 jaar volhoudt kom je bij een rendement van ongeveer 2% uiteindelijk op een bedrag uit van bijna €34.000,-. Het sneeuwbal effect is overigens nog veel groter bij hogere rendementen. Als we van 7% per jaar uitgaan (zoals in het verleden door aandelen is behaald), loopt dat eindbedrag op tot zo’n €70.000,-.

En precies daarom laten mensen die niet beleggen veel geld liggen volgens Rozemuller. “Zeker nu er op spaargeld geen of nauwelijks rente wordt gegeven, is beleggen de manier om van dit wonder te profiteren. Mits je je rendement blijft investeren.” Je moet dus niet alleen regelmatig nieuw geld inleggen, je moet ook met het behaalde rendement blijven bijkopen. “Het is zeer belangrijk om te beseffen dat beleggen met risico’s gepaard gaat,” benadrukt Rozemuller. “In slechte jaren kan je portefeuille zomaar 30% aan waarde inboeten. Tijdens de financiele crisis van 2007 is er zelfs de helft afgegaan. Het is juist dan belangrijk om belegd te blijven. In het verleden is het altijd weer goedgekomen. Beleggers worden beloond voor hun zenuwen!”

Met een ETF maak je het makkelijk

Dat klinkt misschien een stuk ingewikkelder dan het is. Uiteindelijk kun je volgens Rozemuller net zo makkelijk beleggen als dat je kunt sparen. Al is beleggen in individuele aandelen volgens hem voor een leek inderdaad best lastig. “Je moet veel tijd investeren in het inlezen in de bedrijven waar je aandelen van wilt kopen, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken.” En een los aandeel kost soms honderd euro of meer. Door een ETF te kopen, koop je als het ware een mandje met allemaal stukjes van verschillende aandelen.

“Zo zijn er ETF’s die alle bedrijven uit de AEX bevatten, ETF’s met de grootste tech-bedrijven van de wereld, of ETF’s die zich volledig richten op duurzame energie.” De bedrijven in zo’n ETF worden op basis van een aantal strikte richtlijnen samengesteld. “Die regels liggen vast en halen de emotie uit de selectie”, legt Rozemuller uit. “In een AEX ETF zitten alle bedrijven van de AEX, dat zijn dus de 25 grootste Nederlandse ondernemingen. Als die lijst verandert, verandert de ETF automatisch mee.” Het voordeel is dus dat je zelf als belegger niet heel veel onderzoek naar individuele bedrijven hoeft te doen.

'Mijn
Lees ook:
'Mijn missie is om meer mensen aan het beleggen te krijgen'

Spreiding, spreiding, spreiding

Goedkoper instappen en niet veel onderzoek, zijn niet de enige voordelen van beleggen met ETF’s. De belangrijkste reden om als startende belegger voor ETF’s te kiezen is diversificatie, ook wel spreiding genoemd. En diversificatie is een van de belangrijkste kenmerken van verstandig beleggen. Want “door te spreiden hou je de risico’s van beleggen in de hand.” In de eerste plaats is het verstandig je spreiden qua timing. “Als je elke maand, kwartaal of jaar een vast bedrag investeert in je beleggingen, ben je beschermd tegen de extreme schommelingen in de markt. Je koopt misschien een keer als het wat duurder is, maar ook een keer als het wat goedkoper is.”

Ten tweede is het belangrijk om te spreiden in sectoren en landen, vertelt Rozemuller: “Tech-aandelen doen het bijvoorbeeld momenteel niet zo goed, dus als je alleen maar in die sector investeert, zit je nu flink te balen. Terwijl andere sectoren zoals banken en verzekeraars het nu heel goed doen.” Wanneer je een portefeuille met een beetje van alles hebt, doen de goede aandelen het over het algemeen goed genoeg om te compenseren voor de tegenvallers. “En dus haal je met spreiding in timing, sectoren en landen uiteindelijk het beste gemiddelde. Dat blijkt ook uit onderzoek.”

Spreiding is met een kleine beurs lastig als je kiest voor individuele aandelen. Met een inleg van honderd euro kun je immers in één, misschien twee aandelen investeren. “Maar bij VanEck kun je al voor dertig euro instappen”, en voor die dertig euro zit je dan meteen gespreid in verschillende bedrijven en/of sectoren.

Altijd tijd om te beginnen

“Het voelt misschien tegen-intuïtief om in zo’n onrustige markt als we nu zien te beginnen met beleggen”, voegt Rozemuller nog toe. “Mensen hebben toch vaak nog de neiging om pas te beginnen als het goed gaat op de beurs.” Maar dat is juist zonde. “Veel sectoren zijn nu goedkoop, en komen er op de lange termijn echt wel bovenop.” Dus het is misschien juist wel een heel mooi moment om te beginnen met beleggen.

Voor starters biedt VanEck ook veel educatie en informatie aan. “Dus ook als je nog twijfelt, nodig ik je van harte uit om eens een kijkje op onze website te nemen!"

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Van Eck en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.