Ga naar de inhoud
Cryptokoersen onderuit

Fusie cryptobeurzen Binance en FTX gaat niet door

Beeld © ANP

Cryptobeurs Binance neemt zijn geplaagde concurrent FTX toch niet over. Binance meldde in een korte verklaring op Twitter de deal af te blazen.

Binance trok zijn conclusies na een boekenonderzoek. Wat ook meespeelde in het besluit weg te lopen van de deal is het onderzoek dat de Amerikaanse autoriteiten instellen naar het fondsbeheer door FTX, zo valt te lezen.

FTX kampte deze week plotseling met liquiditeitsproblemen en sloot daarop een deal met concurrent Binance om te worden overgenomen.

Dat was opmerkelijk, omdat Binance zelf had bijgedragen aan de ondergang van FTX. Binance meldde alle FTX-cryptomunten in zijn bezit te willen verkopen vanwege de geldproblemen van FTX en de angst dat die munten waardeloos zouden worden.

Koersdalingen crypto

De laatste dagen waren er steeds meer twijfels over het doorgaan van de deal. Het afblazen zorgde voor een verdere daling van de koersen van diverse cryptomunten.

Bitcoin verloor weer krap een vijfde aan waarde en was donderdagochtend minder dan 16.600 dollar (ruim 16.600 euro) waard. Ook andere munten als ethereum, XRP en dogecoin verloren flink.

Cryptokenner Teunis Brosens van ING benadrukt dat de reden van de problemen bij FTX niet helemaal bekend zijn. "Er is heel weinig transparantie, dat is kenmerkend voor de cryptowereld. Daarom moeten we afgaan op geruchten." 

Als gevolg van die geruchten hebben veel investeerders hun tegoeden afgelopen dagen weggehaald bij de cryptobeurs, waardoor het bedrijf nog verder in de problemen is gekomen. 

Einde crypto?

Nu de redding door Binance niet doorgaat, zijn er volgens Brosens meerdere scenario's mogelijk. "Er kan een andere persoon komen die FTX wil overnemen. Of FTX gaat failliet, en moet zijn zaken afwikkelen."

Ook is er nog een 'tussenscenario' mogelijk, denkt de crypto-expert. "Eigenaar Sam Bankman-Fried kan zijn andere crypto's verkopen om FTX te redden. Maar dan zullen de koersen van die andere munten onder druk komen te staan."

Brosens denkt niet dat de problemen bij FTX het begin van het einde van crypto zullen zijn. "Je moet een onderscheid maken. In het hele stelsel dat rond de grote cryptomunten is ontstaan, kunnen bedrijven, fondsen en beurzen in de problemen komen. Maar de grote munten als bitcoin en ethereum zullen doordraaien."