De winst van ING Bank daalt fors en er wordt veel meer geld opzij gezet voor slechte leningen. Maar de bank geeft wel een cadeautje aan beleggers, het gaat namelijk voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.
Beleggers zijn vaak blij met de inkoop van eigen aandelen, omdat daardoor de winst per aandeel stijgt en dat is goed voor de beurskoers.
De uitkering van 1,5 miljard euro aan beleggers staat wel in contrast met de recente aankondiging dat de tarieven voor betaalpakketten voor particulieren zullen worden verhoogd. Zo gaat het tarief voor het Basispakket met 26 procent omhoog tot 3,85 euro per maand.
Meer geld voor slechte leningen
Verder daalde in het derde kwartaal de nettowinst van ING met 28 procent tot 979 miljoen euro. De bank wijt dat aan bijzondere posten.
Maar volgens Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro, valt de winst toch wat tegen. Analisten van ABN Amro hadden namelijk een winst van 1,1 miljard euro voorzien, omdat ze waren uitgegaan van minder bijzondere posten.

De winst daalt ook doordat ING met het oog op de verslechterde economische omstandigheden veel meer geld opzij zet voor het geval klanten leningen en rente daarop niet meer kunnen terugbetalen. Nu wordt 403 miljoen gestort in een potje voor slechte leningen. In dezelfde periode van vorig jaar ging het nog om slechts 39 miljoen euro.
DNB: wees terughoudend met aandeleninkoop
Het cadeautje voor beleggers is ook opvallend, omdat de balans wat minder sterk is geworden. Hoe steviger de balans van een bank, hoe beter eventuele tegenvallers kunnen worden opgevangen en de belastingbetalers dus minder snel banken te hulp hoeven te schieten, zoals tijdens de kredietcrisis moest gebeuren.

Pas zo'n drie weken geleden waarschuwde president Klaas Knot van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat het een 'risicovolle tijd' is voor banken. Banken moeten er rekening mee houden dat zowel bedrijven als consumenten hun leningen niet terug kunnen betalen, aldus Knot. In augustus vreesde ING al groeiende betaalproblemen bij klanten.
"Het is van belang dat het kapitaalniveau van banken op peil blijft. Banken dienen hun buffers boven de wettelijke vereisten zoveel mogelijk in stand te houden en moeten terughoudend zijn met de uitkering van dividend en met de inkoop van eigen aandelen", schreef DNB dan ook in het Overzicht Financiële Stabiliteit.

Nog meer geld naar beleggers
Maar ING wil mogelijk nóg meer gaan uitdelen aan aandeelhouders. Daardoor zal de balans nog wat minder stevig worden. Een meetlat voor de kracht van een bankenbalans is de zogeheten Tier 1 ratio, die de verhouding weergeeft tussen het eigen vermogen en de bezittingen, zoals uitstaande leningen.
Die ratio daalde in het derde kwartaal al van 15,8 procent tot 14,7 procent, maar dat is nog steeds boven de 12,5 procent die volgens ING voldoende is. Volgens ING is het kapitaal, na de inkoop van eigen aandelen van 1,5 miljard euro, nog altijd 6 miljard euro hoger dan nodig is.
Verdere inkoop of extra dividend
Verdere verlaging van de tier 1 ratio kan onder meer via een verdere inkoop van eigen aandelen, of door extra dividend uit te keren, aldus woordvoerder Christoph Linke.
Dat zou betekenen dat beleggers de komende tijd mogelijk meer cadeautjes kunnen verwachten. Maar hoe de verdere verlaging van het kapitaal zal gebeuren is nog niet duidelijk, zegt ceo Steven van Rijswijk.
In onderstaande video zie je dat we in economisch zwaar weer zitten: vier signalen geven dat aan: