Ga naar de inhoud
Tientallen miljarden

Winstexplosie ExxonMobil en Chevron door hoge olie- en gasprijs

Beeld © ANP

De Amerikaanse oliegiganten ExxonMobil en Chevron hebben een meer dan uitstekend derde kwartaal achter de rug. ExxonMobil boekte een recordwinst, die zelfs bijna net zo hoog was als die van Apple. En Chevron behaalde de op één na hoogste kwartaalwinst ooit. Aandeelhouders profiteren mee.

Oliebedrijven in de VS draaien prima. Ze profiteren van de hoge prijs van olie en aardgas. Ook de verhoogde export van LNG (vloeibaar aardgas) naar Europa stuwt de resultaten.

Een hoge olie- of gasprijs is in het voordeel van energiebedrijven, omdat ze dan hun olie en gas eenvoudigweg tegen hogere prijzen kunnen verkopen.

Winst
Lees ook:
Winst Shell keldert, bedrijf maakt miljarden over aan beleggers

Bijna net zoveel winst als Apple

De winst van ExxonMobil verdrievoudigde bijna in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, tot bijna 19,7 miljard dollar (19,7 miljard euro). Dat is veel beter dan wat beleggers hadden verwacht. Om een idee te geven van de enorme winst die ExxonMobil boekte: het is maar 5 procent minder dan de winst van Apple, dat het Amerikaanse bedrijf is met de hoogste beurswaarde. 

Chevron zag de winst met zo'n 84 procent toenemen ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar, tot 11,2 miljard dollar.

Energiecrisis:
Lees ook:
Energiecrisis: ook volgend jaar nog een groot tekort aan gas

Meer cadeaus voor beleggers

Zowel ExxonMobil als Chevron verhogen de winstuitkering aan beleggers. ExxonMobil deelde in het derde kwartaal voor 8,2 miljard dollar aan cadeautjes uit aan beleggers, in de vorm van dividend en de inkoop van eigen aandelen. Dit jaar kocht het al voor 10,5 miljard dollar aan eigen aandelen in. Dit jaar en volgend jaar wil het in totaal voor 30 miljard dollar daar aan besteden.

Als een bedrijf eigen aandelen inkoopt, dan wordt de winst over minder aandelen verdeeld, waardoor de winst per aandeel stijgt en dat is weer goed voor de beurskoers.

Chevron kocht in het derde kwartaal voor 3,75 miljard dollar aan eigen aandelen in.

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond op Russische olie om Poetin dwars te zitten: zo gaat dat

Commentaar Biden

De gestegen winsten van olie- en gasconcerns zijn voer voor de oproep van de Amerikaanse president Joe Biden, die graag ziet dat de hoge winsten worden gebruikt om de productie te laten toenemen.

Biden haalt ook uit naar Shell, dat gisteren bekendmaakte dat het in het vierde kwartaal het dividend met 15 procent wil verhogen en ook nog eens 4 miljard dollar extra wil uittrekken om eigen aandelen in te kopen.

In onderstaande video zie je hoe het prijsplafond voor gas en elektriciteit werkt:

Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

01:47