Ga naar de inhoud
Verkoopt bedrijf in Brazilië

Koers Just Eat explodeert: Jitse Groen bijna 100 miljoen rijker

Oprichter en topman Jitse Groen bij de beursgang van Takeaway.com. Beeld © ANP / Koen van Weel

Just Eat Takeaway, moeder van onder meer Thuisbezorgd, verkoopt zijn aandelen in het Braziliaanse iFood. Dat levert maximaal 1,8 miljard euro op. Beleggers zijn enthousiast: de koers van Just Eat Takeaway schiet met zo'n 35 procent omhoog. Oprichter Jitse Groen is daarmee op papier 97 miljoen euro rijker.

De koers van Justy Eat Takeaway.com stond om 12:35 uur zo'n 6,33 euro (+38 procent) hoger. Ceo Jitse Groen, die ooit Thuisbezorgd vanuit zijn studentenkamer oprichtte, heeft nog altijd 15,3 miljoen aandelen. Die zijn nu in één klap zo'n 97 miljoen euro meer waard.

Een koersstijging van 35 procent zie je niet zo vaak en het is ook opvallend dat beleggers zo blij zijn met de verkoop. Just Eat Takeaway.com en Prosus spraken vorig jaar ook al eens over de verkoop van iFood. Prosus heeft namelijk 67 procent van de aandelen en Just Eat Takeaway.com de rest.

'Goede deal'

Maar destijds wilde Prosus nog 2,3 miljard euro betalen. Dat vond Just Eat Takeaway.com toen te weinig. Dat het bedrijf nu 20 procent minder krijgt is niet eens zo slecht, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.

De koersen van veel maaltijdbezorgers zijn namelijk met 70 procent gedaald, dus als je nu 20 procent minder vangt dan een jaar geleden, dan heb je een goede deal gesloten."

Hoe
Lees ook:
Hoe succesnummer Just Eat Takeaway keihard onderuit ging

Grubhub

"Het wachten is op meer", zegt Veenstra. Want Just Eat Takeaway.com heeft ook nog de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub. Dat werd twee jaar geleden gekocht voor maar liefst 6,4 miljard euro, maar het draait niet zo lekker.

Onder druk van beleggers heeft Just Eat Takeaway Grubhub in de etalage gezet. Dat levert misschien 1 tot 1,5 miljard euro op, aldus Veenstra.

Dat is veel minder dan er voor is betaald, maar het gaat erom dat Just Eat Takeaway het geld elders in het bedrijf kan gebruiken, legt hij uit. "En misschien wordt een deel wel teruggegeven aan beleggers, bijvoorbeeld via de inkoop van eigen aandelen."

Overname
Lees ook:
Overname Grubhub bezorgt Just Eat Takeaway strop van 3 miljard

Koers stond nog veel hoger

Veel beleggers zullen de laatste tijd overigens geld hebben verloren met Just Eat Takeaway.com. Zo ging het in het najaar van 2016 tegen een koers van 23 euro per aandeel naar de beurs. Twee jaar later tikte de koers zelfs even 110 euro aan. Sindsdien is er 80 procent vanaf gegaan. 

Dat geldt dus ook voor Groen. De koerssprong van vandaag verzacht de pijn dus maar een klein beetje, voor hem en veel andere beleggers.

Amazon-deal
Lees ook:
Amazon-deal goed nieuws voor Just Eat: koers flink omhoog