Ga naar de inhoud
'Marges zijn fenomenaal'

Beleggers halen neus op voor forse groei Adyen: koers daalt 12 procent

De groei van Adyen komt vooral van bestaande klanten. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Fantastisch mooie cijfers van betaalbedrijf Adyen vanochtend, maar voor beleggers is het niet goed genoeg. Ze hadden verwacht dat het nóg beter zou gaan. Het aandeel wordt dan ook gedumpt en de koers staat zo'n 12 procent lager.

Het Nederlandse Adyen is een betaalplatform dat elektronische betalingen mogelijk maakt. Het heeft onder meer Facebook, Spotify, Netflix, De Bijenkorf en Coolblue als klanten.

De zaken gaan goed bij Adyen. Zo verwerkte het in het eerste halfjaar maar liefst 60 procent meer betalingen voor klanten dan een jaar eerder en de inkomsten namen met 27 procent toe tot 608,5 miljoen euro. De nettowinst steeg met 38 procent.

Niet mooi genoeg

"Fantastische cijfers, Adyen is een enorm groeibedrijf", aldus beurscommentator Jacob Schoenmaker. "Maar het valt toch wat tegen ten opzichte van de verwachtingen."

Beleggers gingen uit van een winstgroei van 40 procent. En de winstmarge van 59 procent is spectaculair, maar gerekend was op een marge van 65 procent, zegt hij.

Mensen
Lees ook:
Mensen winkelen meer online, Adyen profiteert

Beurs

Op de beurs daalt de koers van Adyen met 12 procent en vanaf 1 januari ging er in totaal al 30 procent van de kores af, terwijl de AEX-index met maar 10 procent onderuit ging.

Dat komt mede door de stijging van de rente, want voor de beurskoers van een techbedrijf als Adyen is een hogere rente niet gunstig, zegt Schoenmaker.

Maar bezien over een wat langere periode doet Adyen het juist geweldig op de beurs. Zo verdrievoudigde de koers sinds begin 2019 ruimschoots.

Ook in vergelijking met branchegenoot PayPal deed Adyen het veel beter.

Meer waard dan ING en ABN

Daarmee blijft Adyen op de beurs veel meer waard dan grote Nederlandse banken. In totaal is Adyen op de beurs nu namelijk nog altijd 50 miljard euro waard.

Dat is bijna de helft meer dan de 35 miljard euro van ING en het tienvoudige van ABN Amro. 

Dit is een artikel van