Ga naar de inhoud
Hongerig Amazon

Amazon-deal goed nieuws voor Just Eat: koers flink omhoog

Beeld © ANP

Just Eat Takeaway gaat samenwerken met webwinkelbedrijf Amazon. Klanten van Amazon met een abonnement op Amazon Prime krijgen een gratis lidmaatschap bij Grubhub, de Amerikaanse dochter van JustEat. Daardoor betalen zij onder meer geen bezorgkosten voor hun maaltijden. Goed nieuws voor Just Eat Takeaway, want Grubhub is het zorgenkindje van het bedrijf.

Door deze deal krijgen alle Amerikaanse leden van Amazon Prime een jaarabonnement op Grubhub. Daarmee hoopt Just Eat Takeaway dat meer mensen gebruik gaan maken van de diensten van Grubhub. En dat is belangrijk want het bedrijf heeft veel last van de concurrentie op de markt voor maaltijdbezorgdiensten. 

In ruil voor de marketingdeal kan Amazon een belang van 2 procent nemen in Grubhub voor een vooraf afgesproken prijs. Voor welk bedrag is onduidelijk. Maar als Grubhub er veel klanten bij krijgt door deze deal, kan Amazon dat belang uitbreiden naar 15 procent. Het is onduidelijk of Amazon die optie gaat verzilveren. 

Just Eat Takeaway blijft ondertussen zoeken naar een partij die Grubhub of een deel ervan wil overnemen. Pijnlijk, want iets meer dan een jaar geleden nam het Grubhub nog over voor zo’n 6,4 miljard euro.

Just
Lees meer
Just Eat Takeaway bekijkt verkoop Grubhub (dat het 10 maanden geleden nog kocht)

Koers stijgt na lange duikvlucht

Beleggers zijn enthousiast over de deal tussen de techreus en Just Eat Takeaway. De koers van het aandeel steeg meer dan 13 procent op de Amsterdamse beurs. 

De koers staat al langer onder druk. Het aandeel verloor dit jaar zo’n 70 procent van zijn waarde en bereikte afgelopen woensdag nog een dieptepunt.

Dat komt omdat er twijfels zijn of het lukt om Amerikaanse activiteiten te verkopen en of ceo Jitse Groen het verlieslatende Just Eat Takeaway winstgevend weet te krijgen zonder extra investeringen te vinden. 

Totale overname door Amazon?

De deal zou dus een opstap kunnen zijn voor Amazon om een flink aandeel in Grubhub te nemen. Of dat de opmaat is voor een volledige overname? Beurscommentator Durk Veenstra betwijfelt het. 

"Ik zie geen reden om dit onderdeel te maken van Prime. Ze hebben in 2019 geïnvesteerd in het Britse Deliveroo. Een deel ervan werd later weer verkocht. Maar het is niet hun business. Klanten bedienen met andere producten is hun belangrijkste business."

De mogelijkheid van Amazon om een aandeel te nemen in Grubhub kan bovendien drempels opwerpen in de zoektocht naar een overnamekandidaat, zegt hij. "Want die potentiële bedrijven hebben misschien geen zin in een samenwerking met Amazon of zitten niet te wachten op Amazon als aandeelhouder."

Moeilijke markt

De samenwerking tussen Amazon en Grubhub moet volgens Veenstra vooral worden gezien als een poging om Grubhub te laten groeien. 

De pandemie is voorbij en de maaltijdbezorgdienstensector is nog niet winstgevend, zegt Veenstra. Dat is ook terug te zien in de koersen van die bedrijven.

De groei die ze doormaakten tijdens de pandemie is voorbij. "En de markt is ook veranderd. Er zijn ander soort besloten en bezorgdiensten gekomen. Ze hebben veel meer keuzes. Als je te laat bent om naar de supermarkt te gaan kun je altijd nog bij Gorilla’s een ingrediënt bestellen."

‘Verkoop belangrijk voor focus’

Vorige maand bleek nog dat de oud-oprichter van Grubhub het bedrijf misschien wel weer terug wilde kopen. En of hij, Amazon of een ander bedrijf er nou mee aan de haal gaat; als het lukt om de Amerikaanse tak te verkopen is dat goed voor Just Eat Takeaway, zegt Veenstra. Want het bedrijf heeft te weinig focus. 

"Ze zijn sterk in Europa, goed in Nederland en Duitsland en moeten hard vechten om de baas te blijven in Engeland. Tegelijkertijd zijn de belangen in andere gebieden zoals de VS en Australië veel minder waard geworden."

Dat kost het bedrijf tijd, geld en aandacht. "En dat kunnen ze beter gebruiken, zeggen beleggers, om zich te focussen op hun corebusiness in Europa", zegt Veenstra.