Straaljagers, tanks en wapens zijn ineens weer hard nodig, nu Oekraïne in oorlog is met Rusland. Maken banken daardoor nu andere keuzes? In het buitenland wel, maar in Nederland lijken financiële instellingen hun beleggingsbeleid niet aan te passen.
In de komende drie jaar gaat Nederland 15 miljard euro extra uitgeven aan defensie. En we zijn niet de enige. Door de oorlog in Oekraine ziet Europa ineens waar Rusland toe in staat is en dat de eigen verdediging versterkt moet worden.
Reden voor buitenlandse banken om anders naar beleggingen in wapens en ander defensiemateriaal te kijken. Zo heeft de grootste bank uit Zweden, SEB AB, haar koers gewijzigd en investeert het weer in wapens. En ook het Duitse Commerzbank kijkt nu anders naar wapenmakers, schrijft persbureau Bloomberg.
In Nederland zit dat anders. Hier lijken financiële instellingen niet van koers veranderd, blijkt uit een rondgang van RTLZ. In elk geval niet als het om de beleggingen gaat.
Zo houdt Triodos vast aan haar duurzame koers. De bank wil vooral investeren in zaken met een positief effect op milieu en maatschappij. "Oorlogsvoering hoort daar niet bij", aldus de bank in een blog over de oorlog in Oekraine. Ook SNS schrijft dat zijn beleggingsstrategie 'voorlopig hetzelfde blijft'.
Maar ook banken met een minder duurzaam profiel lijken niet van koers te wijzigen. "We hebben wel even een discussie gehad", vertelt hoofd beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN Amro.
In foute handen
"Bewapening kan zorgen voor afschrikking en daarmee voor vrede." Maar, zo zegt Wessels, van wapens weet je nooit helemaal waar ze terecht komen.
"Meer dan de helft van de wapens komt in foute handen terecht. Niet in legers die aan je kant staan", vult Bob Homan, hoofd investment office van ING, aan. Beide banken zijn daarom niet van koers gewijzigd: wapenfabrikanten zijn, door de oorlog in Oekraïne, niet ineens in de duurzame porfolio's te vinden.

Wel in andere? Bij ING niet, verzekert Homan. "We sluiten fabrikanten van controversiële wapens uit voor alle portefeuilles." De bank belegt dus ook niet Boeing en Airbus, omdat die bedrijven actief zijn op gebied van nucleaire wapens.
Ook andere wapenfabrikanten sluit de beleggingsafdeling van ING uit. "Wel kunnen we voor de niet-duurzame portefeuilles beleggen in bedrijven die naast hun normale activiteiten, ook leveren aan defensie." Homan gaat over de beleggingen van ING, en niet over de afdeling die leningen verstrekt.
Clustermunitie
Bij ABN Amro maken ze andere keuzes. Die bank belegt wel in defensie- en wapenbedrijven, waaronder Airbus en Boeing. Al zijn controversiële wapens, zoals clustermunitie, ook bij hen uitgezonderd. Dat moet van de wet.
Ook vermogensbeheerder Robeco heeft, na meerdere interne discussies, haar koers niet gewijzigd. Robeco's beleid komt grofweg overeen met dat van ABN Amro.

Bedrijven waarvan minimaal vijf procent van de omzet wordt verdiend met het maken van niet-controversiële wapens worden nog altijd uitgesloten van duurzame portfolio's, maar die kunnen wel in een gewoon indexfonds zitten, vertelt Rachel Whitthaker, verantwoordelijk voor onderzoek naar duurzame beleggingen bij Robeco.
Ze vergelijkt de behoefte aan wapenproductie met de behoefte aan olie en gas. "Ook daarvan zou je wensen dat het niet meer nodig was, maar het is wel zo." Het is uiteindelijk aan de individuele belegger om in dergelijke fondsen te stappen, of niet.
Afgestapt van strenge regels
Volgens Whittaker zijn de Europese banken die wel van koers zijn gewijzigd vooral afgestapt van hun eigen strenge regels. Zij sloten wapen- en defensiemakers eerst helemaal uit, door de oorlog in Oekraïne kijken ze er nu anders naar. "Ze doen nu meer wat wij doen."