Ga naar de inhoud
Van onze partner a.s.r.

Beginnen met beleggen in 5 stappen

Beeld © Istock

Beleggen is al lang niet meer iets voor alleen de hele rijken. Sterker nog: iedereen kan het. Met onderstaand stappenplan kun jij vandaag nog veilig en verantwoord van start.

Spaargeld op de bank levert al lange tijd niets meer op, het kan je tegenwoordig zelfs geld kosten. Beleggen kan dan een slim alternatief zijn, maar kan iedereen zomaar beginnen met beleggen? Hoe begin je dan? Hoeveel geld heb je er minimaal voor nodig? En hoeveel tijd kost het je? Deze en meer vragen stelden we aan Heidi Huurdeman, productmanager beleggen bij a.s.r.

1. Doe de check: ben je financieel fit?

De studie van je nu nog jonge kinderen, een vakantiehuis of simpelweg je pensioen. Er zijn genoeg redenen om te gaan beleggen. Maar voor je hiermee van start gaat is het volgens Huurdeman belangrijk om financieel fit te zijn: “En dat houdt niet per se in dat je veel geld hebt, maar wel dat je inzicht hebt in je financiële situatie. Dit hangt natuurlijk af van je inkomen, maar ook van je verdere situatie. Heb je bijvoorbeeld een eigen huis? Heb je een partner? En kinderen? Bouw je pensioen op via je werkgever of moet je dat zelf doen? En wanneer zou je idealiter willen stoppen met werken? Financieel fit houdt onder andere in dat je weet hoe het er financieel voor staat, voor jezelf, voor je partner en voor je kinderen.”

De ‘ik denk vooruit’-check van a.s.r. kan je hierbij helpen. Met deze check krijg je door vijftien vragen te beantwoorden in tien minuten inzicht in je financiële situatie nu en later. Op basis hiervan kun je bepalen hoeveel geld je beschikbaar hebt om mee te gaan beleggen.  

2. Bepaal je doel

Als je je financiële plaatje inzichtelijk hebt en je weet hoeveel risico je wilt nemen, is het tijd om te gaan dromen. Want de volgende stap is volgens Huurdeman het bepalen van je beleggingsdoel. Wat wil je met de opbrengst van je beleggingen doen? Huurdeman: “En denk dan niet aan een verbouwing van je huis over een half jaar, want dat is een te korte beleggingshorizon. Dan kun je je geld beter op je spaarrekening laten staan. Het kan namelijk heel goed dat je beleggingen over een half jaar minder waard zijn dan nu, zeker in de gekke tijd waarin we nu leven. Denk dus aan een beleggingshorizon van vijf jaar of langer. Dat kan de toekomstige studie van je kinderen zijn, een nieuw huis of je pensioen als je dat niet via je werkgever opbouwt.”

Wanneer je je doel bepaald hebt, kun je ook (globaal) vaststellen hoeveel vermogen je hiervoor nodig hebt. De ‘ik denk vooruit’-check van a.s.r. kan je ook hier weer bij helpen. Op basis van jouw situatie en gegevens berekent deze tool voor je of en hoe je gestelde doel haalbaar is.

3. Kies waarin je wel (en juist niet) wilt beleggen

Vervolgens is het tijd om na te gaan denken over waarin je wilt gaan beleggen. Huurdeman: “Dit hangt natuurlijk af van wat je belangrijk vindt. Zo is duurzaamheid momenteel iets wat veel mensen belangrijk vinden wanneer ze gaan beleggen. Maar je kunt ook denken aan bepaalde sectoren of landen. Vind je dit lastig om te bepalen? Misschien helpt het dan om het om te draaien: waar wil je vooral níét in beleggen? Investeer je bijvoorbeeld liever niet in wapenhandel of tabak? Of in landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten?”  
Hoe bedrijven en fondsen met dit soort kwesties omgaat vind je in hun prospectus en beleggingsinformatie. Huurdeman adviseert om deze informatie door te nemen en hier echt even te tijd voor te nemen. “Niet alle bedrijven en fondsen beginnen op pagina één over hun duurzaamheidsdoelen en -maatregelen, maar ze zeggen er vrijwel allemaal wel iets over. En zo niet, dan weet je ook genoeg.”

Er is geen duurzaamheidskeurmerk voor beleggingsfondsen, maar sinds vorige jaar is er wel Europese wetgeving (SFDR: Sustainable Finance Disclosure Regulation) die ervoor moet zorgen dat het voor beleggers duidelijk is welke bedrijven en fondsen veel of juist weinig rekening houden met duurzaamheidsfactoren. Hier zou je dus op kunnen letten bij het selecteren van de bedrijven en fondsen waarin je gaat beleggen.

4. Zelf doen of niet?

Dan moet je nog bepalen of je je beleggingen zelf gaat beheren of dat je dit laat doen. Huurdeman adviseert om als absolute beginner zonder financiële achtergrond niet meteen zelf aan de slag te gaan. “Tenzij je met een klein bedrag begint en wilt kijken hoe het allemaal werkt. Gaat het om bedragen met een concreet beleggingsdoel dan kun je beter voor advies en dienstverlening aankloppen bij een broker, beleggingsonderneming of bank. Dan zit er namelijk een heel team van experts klaar dat de koersen dag en nacht voor je in de gaten houdt. Hier zijn uiteraard wel kosten een verbonden en het verschilt per aanbieder hoe hoog die kosten zijn en wat je daar precies voor krijgt.” Zo krijg je bij de ene aanbieder gratis toegang tot een portaal en betaal je hier bij een ander een extra bedrag voor. Bekijk en vergelijk dit dus ook goed voordat je aan de slag gaat. Dat geldt overigens ook wanneer je zelf je beleggingen gaat beheren.

5. Klaar voor de start? Spreiden maar

Wanneer je bovenstaande stappen doorlopen hebt en weet hoe je wilt gaan beleggen, kun je een beleggingsrekening openen en je eerste geld inleggen. Wat Huurdeman iedereen bij deze stap op het hart wil drukken is dat het heel belangrijk is om te spreiden: “Beleggen is nu eenmaal nooit zonder risico, je kunt je inleg of een deel ervan gewoon verliezen. Om het risico daarop zo klein mogelijk te houden is het echt belangrijk om te spreiden. Dus zet je geld nooit in op één bedrijf of branche, maar ga bijvoorbeeld voor een mixfonds of stel zelf een mooie mix van bedrijven samen. En spreid daarnaast ook je inleg. Daarmee bedoel ik dat je niet in één keer een groot bedrag inlegt, maar elke maand of kwartaal een kleiner bedrag. Via Doelgericht beleggen van a.s.r. kun je bijvoorbeeld elke maand €10,- inleggen. Je belegt dan je geld in één van de drie mixfondsen van a.s.r. vermogensbeheer. Op deze manier kun je ongemerkt best een leuk vermogen opbouwen en wordt dat vakantiehuisje op termijn misschien toch werkelijkheid!”

Let op: Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel) van jouw inleg verliezen.