Ga naar de inhoud
Akkoord Europese Commissie

Kroatië is een stap dichter bij de invoering van de euro

In Kroatië betaal je nu nog met de kuna. Beeld © Getty Images.

Kroatië is weer een stap dichter bij de invoering van de euro. Het land voldoet aan alle voorwaarden om op 1 januari 2023 te kunnen toetreden tot de eurozone, vinden de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB).

"Gefeliciteerd, Kroatië!", aldus voorzitter Ursula von der Leyen in een verklaring. "In minder dan tien jaar sinds Kroatië lid werd van de EU is het klaar om zich op 1 januari aan te sluiten bij de euro, onze gemeenschappelijke munt. Dit zal de economie van Kroatië versterken, en ook de euro sterker maken."

Er is nog één belangrijke horde die het land moet nemen. De andere EU-landen en het Europees Parlement moeten voor toetreding van Kroatië stemmen. Als ze dat doen, kun je straks in twintig landen met de euro betalen.

Nikola Tesla

Kroatië trad in 2020 al toe tot de Europese Bankenunie en staat sindsdien onder toezicht van de ECB. Momenteel betaal je nog met kuna's in het land. Dat moeten euro's worden, die -als het aan de Kroaten ligt- zijn opgesierd met het hoofd van de Kroatische uitvinder Nikola Tesla.

Na een oproep van de Kroatische nationale bank nomineerden meer dan 2.500 mensen deze man om te worden afgebeeld op de euro. Tesla staat bekend als uitvinder van de wisselstroomgenerator en een paar andere belangrijke onderdelen van het elektriciteitsnet.

Kroatië
Lees ook:
Kroatië wil Nikola Tesla op euromunt, Servië ligt dwars

Kroatië is al sinds 2013 lid van de Europese Unie. In principe moeten alle EU-landen de euro voeren. Dat geldt alleen niet voor Denemarken, dat in 1992 een uitzondering kreeg omdat de bevolking sterk tegen invoering van de euro is.

Eisen

Er moet wel aan een reeks eisen worden voldaan. Het gaat dan onder meer om de betalingsbalans, het begrotingstekort, de staatsschuld en het inflatiepeil. Ondanks de coronacrisis en de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne is Kroatië hier volgens de Europese bankiers en Europese Commissie in geslaagd.

Alleen Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden voldoen nog niet aan de eisen om die stap te kunnen zetten, concludeert de Europese Commissie in haar tweejaarlijkse rapport.