Indirecte gevolgen van de oorlog

ABN Amro zet 148 miljoen opzij voor oorlog in Oekraïne

18 mei 2022 09:56
ABN Amro maakte in het eerste kwartaal wel winst. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

ABN Amro heeft maar beperkte banden met Rusland, maar de inval in Oekraïne kan de bank toch raken. Daarom heeft zij 148 miljoen euro opzij gezet om mogelijke verliezen op te vangen.

Op zich raakt de oorlog in Oekraïne ABN Amro maar beperkt, omdat het maar weinig zaken doet in Rusland. 

De bank heeft zo'n 45 miljoen euro uitgeleend aan Russische bedrijven. In Oekraïne en Belarus doet ABN Amro geen zaken. Maar de bank denkt dat het mogelijk wel indirect geraakt kan worden door de Russische inval in Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klanten ABN Amro gaan dik 50 procent meer betalen

Sancties en hoge energieprijzen

Zo kunnen klanten worden geraakt doordat de handel met Oekraïne en Rusland door sancties onder druk komt te staan. 

Verder kunnen hoge prijzen voor energie en grondstoffen, of problemen in de aanvoerketen ertoe leiden dat klanten van ABN Amro worden getroffen en leningen mogelijk niet of niet volledig kunnen terugbetalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna nooit meer naar de bank: ABN heeft nauwelijks nog kantoren

Daarvoor zet de bank 148 miljoen euro opzij. Later kan dan blijken of dat geld inderdaad nodig was, of dat eventueel een deel kan worden teruggeboekt, wat dan de winst op dat moment zou verhogen.

Winst stijgt in eerste kwartaal

De resultaten van ABN Amro in het eerste kwartaal waren overigens wat beter dan verwacht. Vorig jaar werd het resultaat nog geraakt doordat er vanwege de coronapandemie nog minder vraag was naar leningen.

Verder werd het resultaat vorig jaar gedrukt door een schikking van maar liefst 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat het tekortschoot bij het tegengaan van witwassen.

Het tegengaan van witwassen door klanten kost ABN Amro ook nu weer geld. Het trekt nu nog eens 50 miljoen uit om witwassen door klanten tegen te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van