Ga naar de inhoud
Kan mijn bank ook failliet gaan?

Vijf vragen over het faillissement van de Amsterdam Trade Bank

Amsterdam Trade Bank aan de Zuidas is gelieerd aan oligarch Mikhail Fridman. Beeld © ANP

De Amsterdam Trade Bank is failliet, werd voor dit weekend bekend. Kan dat ook met jouw bank gebeuren en hoe nu verder, als je geld bij de ATB gestald had?

Wat is er aan de hand?

De Amsterdam Trade Bank is bankroet, zo werd vrijdagavond bekend. Oorzaak zijn de sancties tegen het Russische moederbedrijf Alfa Bank, waardoor de gehele bedrijfsvoering van de bank tot stilstand kwam. Door de maatregelen kon ATB niet meer bij essentiële systemen, bijvoorbeeld bepaalde software.

En de spaarrekeningen van ATB waren gekoppeld aan betaalrekeningen bij andere banken. Die banken, zoals Rabobank en ABN Amro, weigerden betaalopdrachten van en naar ATB uit te voeren. Sommige leveranciers van de bank hielden nog een opzegtermijn aan, maar de problemen zouden nog erger worden. Daarom vroeg ATB haar eigen bankroet aan.

Kan mijn bank ook failliet gaan?

In principe wel, ook als je bank geen Russische connecties heeft. Vaak gebeurt dit na een bankrun, als alle rekeninghouders tegelijkertijd hun geld opnemen. Maar geen zorgen, het gebeurt zelden. In 2009 ging DSB Bank na een bankrun failliet en datzelfde lot trof in 1983 de Tilburgsche Hypotheekbank (THB). THB had leningen verstrekt waar onvoldoende onderpand tegenover stond. 

Kan ik mijn geld beter in een oude sok bewaren, dan bij een bank stallen?

Draag die sokken maar gewoon aan je voeten of gooi ze weg, als er gaten in zitten. Met het oog op diefstal is het nooit verstandig om thuis veel geld te bewaren. Bovendien ben je je geld niet kwijt als een bank failliet gaat. De Nederlandse Depositogarantie beschermt het geld op rekeningen bij Nederlandse banken. En als je je geld bij een buitenlandse bank in de Europese Unie hebt ondergebracht, ben je ook tot een ton beschermd. Bovendien moet je wettelijk binnen 20 dagen je geld krijgen, bij welke bank in de EU je ook zit.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam Trade Bank failliet verklaard, 23.000 spaarders gedupeerd

Hoe werkt dat bij een Nederlandse bank?

Tot 100.000 euro per bank krijg je terug, via De Nederlandsche Bank. Als je meer spaarcenten hebt, is het dus wel wijs dat geld over meerdere banken te spreiden. Binnen tien dagen kunnen klanten van ATB die minder dan een ton bij de bank gestald hadden weer bij hun geld, zo meldde DNB bij minister Kaag (Financiën). Als je meer geld had, moet je een verzoek bij één van de curatoren indienen. Maar dan kun je - als je al iets krijgt - lang wachten. Zo duurde de afhandeling van het faillissement van DSB Bank maar liefst twaalf jaar.

Ik was klant bij ATB, wat moet ik nu doen?

Je krijg binnen een week een brief van DNB. De Nederlandse centrale bank opent bovendien binnen een week een speciaal portaal op haar website. Hier kun je aangeven op welke bankrekening je je geld (indien minder dan een ton) wilt ontvangen. Geen zorgen dat het geld op is als jij de laatste bent die een aanvraag in dient. Het depositogarantiefonds dat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland is opgebouwd heeft inmiddels een omvang van meer dan 3 miljard euro.

'Russische'
Lees ook:
'Russische' Amsterdam Trade Bank veroordeelt invasie alsnog
Dit is een artikel van