Ga naar de inhoud
Ook toeleveringsproblemen

Philips reserveert miljoenen extra voor kwakkelende medische apparatuur

Beeld © Philips

De problemen met medische apparatuur, onder andere voor de behandeling van slaapapneu, blijven Philips achtervolgen. Het concern zet nog eens 165 miljoen euro opzij om apparaten sneller te repareren. De totale rekening voor de haperende apparaten loopt daardoor op tot bijna 900 miljoen euro.

Er moeten meer apparaten tegen slaapapneu worden hersteld en dat kost Philips 65 miljoen euro. Daarbovenop houdt de producent van medische apparatuur er rekening mee dat het nog eens 100 miljoen euro extra kost om de apparaten te herstellen en om dat snel op te pakken. Alles bij elkaar heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie.

Beleggers schrikken van het nieuws. De koers staat vanochtend na bijna een uur handelen ruim 10 procent lager, op ruim 25 euro. In vergelijking met een jaar geleden is de koers gehalveerd en daarmee ging 22 miljard euro aan beurswaarde verloren, rekent RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra voor.

Weer
Lees ook:
Weer probleem met apparatuur Philips, Britten melden meerdere doden

Gezondheidsschade

De machine die Philips heeft ontwikkeld tegen slaapapneu, veroorzaakt mogelijk gezondheidsschade bij gebruikers. Het schuim waarmee de machine bekleed is kan afbrokkelen en het inademen van die deeltjes kan mogelijk kanker veroorzaken. 

Daarnaast kan het isolatiemateriaal, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, een giftige stof afgeven. Het mankement kwam in voorjaar van 2021 aan het licht, waarna Philips verschillende veiligheidswaarschuwingen uitstuurde voor de slaap- en beademingsapparatuur.

Slaapapneu-kwestie
Lees ook:
Slaapapneu-kwestie blijft Philips achtervolgen, maar ceo twijfelt niet aan eigen positie

'Meerdere doden door apparatuur'

Onlangs kwamen nieuwe problemen met de beademingsapparatuur van Philips aan het licht. Door het defect in de apparatuur zouden meerdere mensen zijn overleden, schrijft de Britse zorgwaakhond MHRA.

Ondertussen zijn gebruikers naar de rechter gestapt voor schadevergoeding. In november ging het om duizenden Amerikanen. Volgens de advocaat kan dat Philips miljarden euro's gaan kosten. In januari van dit jaar zei Philips-topman Frans van Houten niets te kunnen zeggen over de kosten voor Philips.

'185
Lees ook:
'185 Nederlanders met rechtsbijstand vanwege haperende apneu-apparaten Philips'

Toeleveringsproblemen

De problemen met medische apparatuur zijn niet de enige voor Philips. Het concern heeft ook last van toenemende leveringsproblemen. Deze worden verergerd doordat in grote Chinese steden als Shanghai en Shenzhen weer grootschalig in lockdown zijn na nieuwe uitbraken van corona.

Verder stijgen de kosten voor grondstoffen en energie, mede door de oorlog in Oekraïne.

Megarechtszaak
Lees ook:
Megarechtszaak tegen Philips om apneu-apparaten

Philips bespaarde weliswaar 97 miljoen euro aan kosten, maar de hogere kosten voor grondstoffen en energie deden dat voordeel bijna volledig teniet.

Verlies

De omzet van Philips daalde in het eerste kwartaal met ruim 2 procent tot 3,8 miljard euro. Het bedrijf waarschuwde begin dit jaar al dat het begin van 2022 niet goed zou zijn. Onderaan de streep was er een verlies van 151 miljoen euro, tegen een winstje van 40 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar.

Voor heel 2022 verwacht Philips nog altijd dat de omzet met 3 tot 5 procent zal stijgen en dat de winstmarge zal stijgen. Nu waarschuwt het bedrijf wel de coronasituatie in China, de oorlog in Oekraïne, problemen met de toelevering van grondstoffen en inflatie voor risico's zorgen.

'Producten moeten wel betrouwbaar zijn'

Philips was ooit in veel verschillende markten actief, maar op geen enkele markt was het dominant. Het was een goede keuze om te kiezen voor de markt voor gezondheidstechnologie. Die groeit immers en de winstmarges zijn hoog, aldus Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam.

"Maar je moet wel excellente producten hebben, het gaat niet om een televisie of een koffiezetapparaat", aldus Volberda. "Je maakt je wel erg kwetsbaar door dit soort fouten."

Dit is een artikel van