Ga naar de inhoud
Last van sancties tegen Rusland

Amsterdam Trade Bank failliet verklaard, 23.000 spaarders gedupeerd

Amsterdam Trade Bank aan de Zuidas is gelieerd aan oligarch Mikhail Fridman. Beeld © ANP

De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet verklaard. Nederlanders die hun geld bij de bank gestald hebben, kunnen dit tot 100.000 euro terugkrijgen via het depositogarantiestelsel, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Klanten van ATB konden vanochtend al niet meer bij hun geld, daarmee wilde de bank een bankrun voorkomen. Later op de dag werd de bank door de rechtbank failliet verklaard.

De bank heeft ruim 23.000 particuliere rekeninghouders, van wie het merendeel woonachtig is in Nederland, aldus DNB. Bijna 6.000 klanten wonen in Duitsland. Klanten die beleggingsdiensten afnamen bij de bank kunnen onder bepaalde voorwaarden via het beleggerscompensatiestelsel maximaal 20.000 euro terugkrijgen.

Garantiestelsel

Het totale door het depositogarantiestelsel gegarandeerde bedrag is ongeveer 700 miljoen euro, zegt DNB. Dat geld is beschikbaar. Het depositogarantiefonds dat sinds 2016 door de gezamenlijke banken in Nederland is opgebouwd heeft inmiddels een omvang van meer dan 3 miljard euro.

Amsterdam Trade Bank (ATB) is gehuisvest in het World Trade Center aan de Amsterdamse Zuidas. Het bedrijf is in handen van de Russische Alfa Bank, onderdeel van Alfa Group, waarvan oligarch Mikhail Fridman oprichter en een belangrijke aandeelhouder is.

'Geen zorgen'

ATB, dat het bankroet zelf aanvroeg, stond zelf niet op de sanctielijst van de EU. Moederbedrijf Alfa Bank staat wel op de sanctielijst van de Britten en Amerikanen. In maart zei ATB nog dat klanten zich hier geen zorgen over hoefden te maken. Nu geeft ze toch de schuld aan de sancties, die bankieren lastig maakten. 

"Sancties vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben operationele moeilijkheden veroorzaakt voor het merendeel van onze tegenpartijen, waaronder correspondentbanken en infrastructuuraanbieders, die het moeilijk vinden ons te blijven steunen.

Als curator zijn Toni van Hees en Job van Hoff aangesteld. Van Hees geeft aan dat er pogingen zijn ondernomen om een oplossing te vinden voor de problemen door de sancties.

Investeerders gezocht

Er waren al signalen dat het niet goed ging met de bank. Het Financieele Dagblad meldde gisteravond op basis van anonieme bronnen dat de bank actief investeerders probeerde te benaderen. Daarbij zouden kortingen worden genoemd die opliepen tot 40 procent van de boekwaarde.

Geïnteresseerde kandidaten konden volgens het FD de gehele bank overnemen maar ook losse portefeuilles.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse bank gelieerd aan oligarch: 'Niets aan de hand'

FIBR

ATB was sinds 1994 actief op de Nederlandse markt. De dochter van de Russische bank verstrekte onder meer leningen aan het midden- en kleinbedrijf. Ook trok ze spaargeld van Nederlandse particulieren aan. Dat deed de bank jarenlang onder eigen naam, maar sinds eind vorig jaar ook onder een nieuw merk: FIBR.

Amsterdam Trade Bank en FIBR liepen er niet mee te koop dat ze in handen zijn van Russische eigenaren. In de omschrijving van de banken op hun websites verwijzen zij niet naar Alfa Bank of naar oligarch Mikhail Fridman. Wel is zichtbaar dat de topman van Alfa Bank Andrei Sokolov in de zevenkoppige raad van commissarissen van de bank zit.

Bij de bank kon niemand direct reageren op vragen va RTL Z. 

Eerdere affaires

ATB Bank was niet omomstreden. In 2017 deed de FIOD een inval bij ATB, daarbij werd de administratie in beslag genomen. ATB-rekeningen zouden gebruikt worden bij het witwassen van onder meer Russische geldstromen.

Het onderzoek had volgens Follow the Money te maken met de Vimpelcom-zaak, een grote corruptiezaak waarbij Vimpelcom zich in de periode 2006 tot en met 2012 mogelijk schuldig maakte aan ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte.

 

Dit is een artikel van