Als je je huis een likje verf wilt geven, dan ben je nu flink meer geld kwijt dan vorig jaar. Verfmaker AkzoNobel rekende in het eerste kwartaal maar liefst 13 procent meer voor bijvoorbeeld een blik muurverf en verfwinkels rekenen deze prijsverhoging door aan hun klanten.
"De prijzen bij de grote verfmakers zijn dit jaar al drie keer met 6 tot 7 procent verhoogd en in juni komt er weer een prijsverhoging", vertelt een medewerker van Engels Verf in Amsterdam. "Het is echt vreselijk."
Winkels krijgen een adviesprijsverhoging door van Sikkens, één van de merken van verfmaker AkzoNobel, en die voeren we ook door, vertelt hij. AkzoNobel heeft naast Sikkens ook onder meer de merken Flexa en Cetabever. Het is één van de grootste verfproducenten ter wereld.

Hogere olieprijs
AkzoNobel verhoogde de verfprijzen omdat het te maken had met duurdere grondstoffen en hogere transportkosten. Topman Thierry Vanlancker spreekt van een 'ongekende kosteninflatie' voor de verfindustrie. Zo was de olieprijs, een belangrijke grondstof voor verf, eind maart bijna het dubbele van een jaar er voor.
Door de oorlog in Oekraïne is de olieprijs gestegen en één van de redenen dat de transportkosten zijn omhoog gegaan is dat na de lockdowns vanwege corona de vraag naar producten wereldwijd snel toenam.

Het bedrijf blijft doorgaan met prijsverhogingen om de kosten te compenseren. AkzoNobel denkt overigens dat de stijging van kosten voor grondstoffen en andere kosten in het tweede halfjaar geleidelijk aan minder groot zullen worden.
'Het gaat de hele tijd door'
Bij Verfhandel Van Laar in Den Haag ligt de prijs nu gemiddeld 5 tot 10 procent hoger van vorig jaar, schat een medewerker. Volgens hem zijn alle soorten verf duurder, zowel die op water- als op terpentinebasis, en zowel muurverf als lak voor hout.
Voor onder meer terpentine en aceton zijn de prijzen nog meer verhoogd, soms wel met 30 procent, zegt hij. "Het gaat de hele tijd door."

Verfwinkel.nl, een online verkoper van verf, spreekt van een 'enorme' stijging van prijzen voor verf door grondstoffentekorten. "Verhogingen zijn van 7 procent tot zelfs 25 procent gegaan het afgelopen jaar." Per 1 mei komen er nieuwe prijsverhogingen door verfproducenten aan, waardoor het bedrijf deze zich genoodzaakt ziet deze door te berekenen aan de eigen klanten, zegt het in een reactie.
Hoeveel de verfprijzen bij de grote bouwmarkten Gamma, Praxis en Hubo zijn gestegen is niet duidelijk. Zij waren niet direct beschikbaar voor commentaar.
AkzoNobel: prijzen 13 procent hoger
De prijsverhogingen die verfwinkels hanteren zijn te vergelijken met die AkzoNobel aan afnemers berekent. De prijzen voor decoratieve verven, dat is verf die je in en om het huis gebruikt, waren in het eerste kwartaal 13 procent hoger dan een jaar eerder, zegt het bedrijf. Verf voor bijvoorbeeld auto's en vliegtuigen werd zelfs 19 procent duurder.

Minder liters verf verkocht
Opvallend is dat AkzoNobel minder verf verkocht in het eerste kwartaal. Tijdens corona gingen veel particulieren in hun huis aan de slag. In het eerste kwartaal van vorig jaar lag het aantal liters verf dat AkzoNobel verkocht nog 28 procent hoger dan een jaar eerder.
Maar nu valt een deel van dat corona-effect weg en daalt het volume weer met 7 procent, aldus AkzoNobel.
Mede door de prijsverhogingen steeg de omzet van AkzoNobel nog wel, maar doordat de kosten nog veel meer toenamen, daalde de winst. Zo kromp de operationele winst bij Decoratieve verf bij AkzoNobel met 21 procent.