Ga naar de inhoud
Twitter onder Musk

Elon Musk wil Twitter overnemen voor 40 miljard euro

Beeld © Frederic J. BROWN / AFP

Tesla-baas Elon Musk wil het socialemediabedrijf Twitter kopen, en biedt bijna 40 miljard euro voor het hele bedrijf. Hij vindt dat het platform voor korte berichtjes veel potentie heeft, maar dat dit nu nog niet wordt waargemaakt.

Onlangs werd al bekend dat Musk zich voor 9 procent had ingekocht in het bedrijf, waardoor hij de grootste aandeelhouder van Twitter was geworden.

Musk biedt 54,20 dollar (bijna 50 euro) per aandeel. Dat zou 54 procent meer zijn dan de aandelen waard waren op 28 januari, de laatste dag voordat de techmiljardair in Twitter begon te beleggen.

Dit
Lees ook:
Dit wil Elon Musk veranderen bij Twitter

Musk wil bedrijf van de beurs halen

"Na mijn belegging realiseer ik me dat dit bedrijf niet zal floreren, noch zijn maatschappelijke taak vervult in zijn huidige vorm. Twitter moet daarom veranderen in een niet-beursgenoteerd bedrijf", schrijft Musk in een toelichting.

"Ik heb in Twitter geïnvesteerd omdat ik geloof in het potentieel ervan om hét platform voor vrijheid van meningsuiting voor de hele wereld te zijn. En ik geloof dat vrijheid van meningsuiting een maatschappelijke noodzaak is voor een functionerende democratie", vervolgt Musk.

Woede en onrust

Vorige week leidde de mogelijke toetreding van Musk tot de raad van bestuur van Twitter nog tot woede en onrust bij het personeel. Musk besloot uiteindelijk af te zien van de plek in de raad van bestuur. 

Musk is intussen ook aangeklaagd door een boze aandeelhouder van Twitter. De Tesla-topman maakte pas laat bekend dat hij een belang in Twitter had, waardoor hij volgens de aanklacht de beurskoers kunstmatig laag heeft gehouden. Musk kocht de aandelen al op 14 maart, maar maakte dat pas op 4 april bekend.

Elon
Lees ook:
Elon Musk houdt Twitter in een wurggreep: is hij een gevaar voor het bedrijf?

Kritiek op beleid Twitter

Musk uitte de afgelopen weken in tweets veel kritiek op het beleid van Twitter. De miljardair vindt onder andere dat het moderatiebeleid van Twitter te streng is en dat de vrijheid van meningsuiting daardoor te veel zou worden beperkt.

Ook vroeg hij zich hardop af 'of Twitter stervende' is, omdat de tien populairste gebruikers op het platform erg weinig tweets versturen.

Twitter-ceo:
Lees ook:
Twitter-ceo: Elon Musk treedt niet toe tot raad van bestuur

Genoeg aandelen in handen krijgen

Om Twitter daadwerkelijk van de beurs te kunnen halen, zal Elon Musk voldoende aandelen in handen moeten krijgen en dus genoeg aandeelhouders moeten verleiden om hun stukken te verkopen. Het absolute minimum dat hij nodig heeft, is de helft van de aandelen. Dan kan hij alleen het beleid bepalen en ook een traject starten om het bedrijf van de beurs te halen. Maar dat duurt lang en is ingewikkeld.

Als Musk minimaal 90 procent van de aandelen in handen krijgt, kan hij via een veel snellere procedure het bedrijf van de beurs halen.

Handelaren geloven nog niet dat Musks bod erg serieus is. Het aandeel Twitter maakte een koerssprong van zo'n 5 procent bij de opening op Wall Street. Daarmee steeg de beurswaarde van het bedrijf met bijna 2 miljard dollar, maar bleef zo'n 13 procent onder de prijs die Musk biedt.