Nieuwe sanctie

Faillissement Rusland dichterbij na bevriezen dollarreserves

05 april 2022 13:18 Aangepast: 05 april 2022 13:24
De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © ANP / AP / Sputnik / Mikhail Klimentyev

De VS hebben Rusland een nieuwe financiële sanctie opgelegd. Het land mag dollarreserves die het in de VS aanhoudt niet meer gebruiken om rente en aflossingen op leningen in dollars te betalen. Rusland komt hiermee voor moeilijke beslissingen te staan en is mogelijk dichterbij een bankroet.

Rusland moest gisteren 552 miljoen dollar (505 miljoen euro) aflossen op een staatslening en ook nog eens 84 miljoen dollar aan rente betalen. 

Maar in tegenstelling tot voorgaande keren kreeg Rusland nu geen toestemming van de Amerikaanse autoriteiten om de bevroren dollarreserves hiervoor te gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe sancties tegen Rusland? 'We moeten onszelf ook pijn doen'

Geen toestemming

Kort na de Russische inval in Oekraïne besloten de VS de dollartegoeden van Rusland die het in de VS aanhield te bevriezen. Dat betekent dat het land niet meer bij die dollars kon om betalingen te doen.

Een uitzondering werd gemaakt voor het betalen van rente en aflossing op Russische staatsleningen in dollars. Maar sinds gisteren is daar een eind aan gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-landen bespreken invoerverbod van Russische olie en kolen

De VS wil de druk op Poetin namelijk opvoeren. Nadat bekend werd dat er in de Oekraïense plaats Boetsja honderden doden waren gevonden nadat het Russische leger zich had teruggetrokken, groeide de publieke verontwaardiging en de wens om dit niet onbestraft te laten.

Wat nu?

Rusland moet nu de moeilijke beslissing nemen of het dollars waarover het wel kan beschikken gebruikt voor rente en aflossing, of aan het financiering van de oorlog in Oekraïne. 

Ook kan Poetin besluiten om nieuwe inkomsten, uit bijvoorbeeld de verkoop van olie en gas, meteen hiervoor te gebruiken, maar ook dan kan dat geld niet voor de oorlog worden gebruikt. Het wordt voor Rusland nu ook minder aantrekkelijk om betaling in roebels in plaats van andere valuta te vragen voor gasleveringen. Het kan de dollars en euro's namelijk goed gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gazprom: gasleveringen aan Europa gaan gewoon door 

Als Rusland wel aan de betalingsverplichtignen blijft voldoen, dan kan het de dollars die het hiervoor gebruikt niet benutten om de eigen munt, de roebel, te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door dollars uit de reserves te verkopen.

Wanbetaling?

Rusland heeft nog 30 dagen om alsnog te betalen, schrijft Reuters, maar een mogelijkheid is ook dat Rusland helemaal niet betaalt, wanbetaling dus. Dit zal geen grote negatieve invloed zal hebben op de wereldwijde financiële markten, denkt Bert Colijn, senior econoom eurozone bij ING Bank. Het land heeft immers een relatief gering bedrag in buitenlandse valuta geleend, zegt hij.

Rusland heeft in totaal voor 40 miljard dollar geleend in het buitenland, aldus Reuters.

Colijn denkt dat de impact van een faillissement voor de Russische economie anders zal uitpakken dan normaal, omdat sancties al een deel van de negatieve impact van een regulier faillissement met zich meegebracht hebben.

Rusland kan nu al door de sancties die zijn opgelegd geen geld meer lenen in het buitenland. Bij wanbetaling zal het dat ook later niet kunnen, totdat het de bedragen die het schuldig is zal betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Poetin roebels wil voor Russisch gas: 'Dit is politieke chantage'

Koers roebel

Als Rusland aan de betalingsverplichtignen blijft voldoen, dan kan het de dollars die het hiervoor gebruikt niet gebruiken om de eigen munt, de roebel, te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door dollars uit de reserves te verkopen.

En als het roebels zal verkopen om dollars te kopen, om rente en aflossingen te betalen, dan zet dat de koers van de roebel onder druk, aldus RTL Z-beurscommentator Hans de Geus. Maar ja, Rusland importeert door de sancties nu minder uit het buitenland en dat zorgt dus weer voor wat steun voor de roebel, voegt hij eraan toe

En het land ontvangt elke dag nog veel geld voor olie en gas dat het verkoopt, dus als je het land echt wilt raken, dan zul je daar wat aan moeten doen, denkt De Geus.

Russische bedrijven worden wel geraakt door de maatregelen van de Amerikanen als ze willen importeren, denkt econoom Teeuwe Mevissen van Rabobank. Zij kunnen immers ook lastiger aan dollars komen.

Maar voor veel bedrijven was het door de sancties al lastiger om zaken te doen met het buitenland, zegt hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van