De harde internationale sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat het land zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen. Binnen nu en een maand zou het land failliet kunnen gaan, omdat het zijn schulden niet meer kan aflossen.
Rusland zou vandaag zo'n 120 miljoen dollar (109 miljoen euro) aan rente moeten betalen over twee staatsobligaties die het land in 2013 heeft uitgegeven. Deze staatsobligaties waren in dollars uitgegeven en dus moet de rente ook in dollars worden betaald.
Bevroren dollars
Het probleem is: Rusland heeft door de internationale sancties naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne nauwelijks beschikking meer over dollars en euro's.
In totaal zegt de Russische centrale bank zo'n 630 miljard dollar aan buitenlands geld te hebben, ruim genoeg om deze twee rentebetalingen over te maken. Maar honderden miljoenen van die reserves bij Westerse banken zijn bevroren. En roebels wisselen voor dollars mag het land niet meer.

"Het is niet dat ze niet willen betalen, ze kunnen het gewoon niet", zegt beleggingsexpert Jim Tehupuring hierover in RTL Z Voorbeurs. "Als ze niet betalen, zijn ze in gebreke. Dan hebben ze nog een maand de tijd om de betaling alsnog te voldoen. Doen ze dat, dan is er niks aan de hand."
Opmerkelijke situatie
Betaalt Rusland niet binnen deze termijn, of in een andere valuta dan in dollars, dan gaat het land failliet. En dat zou toch opmerkelijk zijn, zegt Tehupuring. "Drie maanden geleden was Rusland nog een van de best gefinancierde landen ter wereld."

Gepokte en gemazelde investeerders zien volgens persbureau Reuters drie mogelijke scenario's. Een: Moskou betaalt het volledige bedrag, in dollars, waarmee de donkere wolk van een faillissement eventjes verdwijnt.
Sprankje hoop
Eventjes, want met deze twee rentebetalingen is Rusland nog niet uit de problemen. In de loop van maart moet het nog eens 615 miljoen dollar aan rente betalen. Begin april moet het land voor het eerst obligaties ter waarde van 2 miljard dollar in zijn geheel afbetalen.
Grote energieleveranciers als Gazprom en Rosneft hebben de afgelopen dagen ook nog betalingen gedaan over internationale obligaties, wat een sprankje hoop geeft dat Rusland dat ook gaat doen - als dat in het eigen belang is.

De tweede optie is dat de lening nu niet wordt afgelost en het land een maand uitstel van betaling krijt.
'Alles is mogelijk'
Tot slot zou Rusland er volgens Reuters ook nog voor kunnen kiezen om de rentebetalingen in roebels te voldoen, in plaats van dollars. Dit zou door de juridische voorwaarden van de lening nog steeds neerkomen op wanbetaling, schrijft het persbureau zonder verdere toelichting.
Wat er gebeurt als de uitstelperiode is afgelopen, daar kan niemand nu nog iets zinnigs over zeggen. "We weten het niet", zegt een van de investeerders tegen Reuters. "Alles is mogelijk in dit soort situaties, je kunt nergens vanuit gaan."

Als een land failliet gaat, kan het zijn schulden niet meer afbetalen en geen geld meer lenen op de kapitaalmarkt. En als de Russische overheid geen geld meer kan lenen, heeft het ook geen geld om te investeren - wat de voornaamste reden is voor landen om geld te lenen.
Aankloppen bij IMF
Moskou heeft dan twee opties: alsnog geld proberen te lenen, dat dan tegen hoge rentes terugbetaald zal moeten worden. Of een beroep doen op het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat fonds kan een failliet land steunen met geld dat de leden van het IMF bij elkaar brengen.
Dat geld leent het echter niet zomaar uit - een land moet er vaak hervormingen tegenover zetten. Dat is waarschijnlijk niet iets waar president Poetin op zit te wachten. Andersom is de vraag hoe happig het IMF is om geld te lenen aan een land dat een oorlog is gestart tegen een buurland.