Flinke winsten

Dag van herstel op de beurs: AEX stijgt 4,8 procent

09 maart 2022 18:10 Aangepast: 09 maart 2022 18:20
Just Eat Takeaway is één van de grote winnaars van vandaag. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Na vier dagen van verlies, staat de AEX-index vandaag op winst. Bijna alles AEX-fondsen staan hoger, en soms flink ook. Alleen Shell verliest.

De grondstofprijzen dalen en dat geldt ook voor de olieprijs. Voor de meeste bedrijven is dat goed nieuws.

"Verder zit er al heel wat pijn in de cijfers verwerkt", aldus RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Misschien vinden beleggers dat er wat te veel vanaf is gegaan. Verder is er hoop op een diplomatieke oplossing voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aldus Veenstra.

De AEX-index sluit 4,8 procent hoger op 688,3 punten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB: leven dit jaar nog eens 5,2 procent duurder door hoge energieprijs

Adyen, ING en Just Eat Takeaway

Er worden er mooie winsten geboekt. Dat geldt onder meer voor banken en verzekeraars. Adyen eindigt 12,2 procent hoger, en ING bijna 11,7 procent.

De laatste tijd hadden die bedrijven juist flink terrein verloren. Dat geldt ook voor Just Eat Takeaway, dat nu juist 10,9 procent omhoog schiet.

De olieprijs daalt zo'n 6 procent en dat is slecht nieuws voor Shell, dat het aandeel met een kleine 3 procent zag dalen. De oliereserves van Shell worden zo wat minder waard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heineken stopt met brouwen en verkoop Heinekenbier in Rusland

Verlies dit jaar

Per saldo is de AEX-index de laatste weken flink gedaald. Vorige week vrijdag ging er nog 4,8 procent af. Dat is ondanks de stijging met eenzelfde percentage vandaag nog niet goedgemaakt.

De AEX sloot vóór de Russische inval in Oekraïne nog op bijna 728 punten. Begin dit jaar stond de AEX zelfs nog boven de 800 punten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van