Ga naar de inhoud
Veel goedkoper dan andere olie

Nog geen sancties, maar Russische olie koop je nu voor een spotprijs

Veel kopers wagen zich niet meer aan Russische olie en leggen zo zichzelf aancties op.. Beeld © ANP / Jeremy Nicholl

Voor een vat Russische olie betaalde je gisteren zo'n 22 dollar minder dan voor andere oliesoorten. Er zijn nog geen sancties tegen olie uit Rusland, maar toch zijn kopers terughoudend om deze te kopen.

De prijs voor Russische olie lag de laatste jaren steeds een paar dollar onder die van Brentolie, dat is één van de twee toonaangevende oliesoorten waar handelaren naar kijken.

Maar sinds de Russische inval in Oekraïne, vorige week, is het prijsverschil veel groter geworden. Het prijsverschil was gisteren zo'n 22 dollar.

Terughoudend

"Je ziet dat partijen die normaal gesproken die olie kopen nu heel erg terughoudend zijn, omdat iedereen zich afvraagt of het wel zo netjes is om nu Russische olie te kopen", zegt Hans van Cleef, energie-expert bij ABN Amro.

Daarbij komt dat oliehandelaren vrezen dat er sancties komen tegen olie uit Rusland, denkt hij. Ook is niet helemaal zeker of je nu de olie wel geleverd of getransporteerd krijgt, aldus Van Cleef. "Daarom moeten de Russen een flinke korting geven om het toch te kunnen verkopen."

Diesel
Lees ook:
Diesel voor het eerst duurder dan 2 euro

Geen financiering meer

Ook een rol speelt dat kopers geen financiering meer kunnen krijgen om Russische olie te kopen, vult RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra aan.

Ondanks alles zijn er nog altijd wel landen die Russische olie, ook bekend onder de naam Urals-olie, kopen. China valt daar zeker onder, en wellicht ook India, terwijl er verder nog bestaande contracten zijn, zegt Van Cleef.

Prijs
Lees ook:
Prijs voor variabel energiecontract mogelijk tussentijds verhoogd

Eerder ook prijsverschillen

Het is volgens hem niet voor het eerst dat er grote verschillen zijn tussen de ene en de andere oliesoort. Zo was de prijs van Brentolie tijdens de Arabische lente, in 2011 en 2012, even 27 dollar duurder dan die van de Amerikaanse WTI-olie. Handelaren waren namelijk bang voor verstoringen van de toevoer in het Midden-Oosten, aldus Van Cleef.

Toen bleek dat later onterecht, want de olieproductie in het Midden-Oosten ging juist omhoog, zegt hij. Hoe dat nu zal aflopen is volgens hem nog ongewis.

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs op recordhoogte, 12 keer zo hoog als een jaar geleden