Ga naar de inhoud
Rente verhoogd van 9,5 naar 20 procent

Rusland verbiedt verkoop Russische aandelen door buitenlanders

Het Rode Plein in Moskou. Beeld © ANP

Beurshandelaren in Rusland mogen buitenlanders niet meer Russische aandelen laten verkopen. Tegelijkertijd heeft de centrale bank de officiële rente verhoogd van 9,5 procent naar 20 procent.

Door niet-Russen te verbieden om aandelen te verkopen, probeert Rusland om zich te beschermen tegen de ingrijpende sancties die zijn opgelegd aan het land.

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne is er sprake van een grote vlucht van kapitaal van de nationale markten: buitenlanders willen van hun Russische beleggingen af en de roebels die ze daarvoor krijgen omwisselen naar onder meer dollars of euro's.

Russische
Lees ook:
Russische roebel neemt duikvlucht, eerste bank staat op omvallen

BP

Gisteren werd bekend dat het Britse olie- en gasconcern BP vanwege de Russische invasie in Oekraïne af wil van het belang van bijna 20 procent in het Russische olieconcern Rosneft.

Wat de plannen van BP precies zijn met de aandelen Rosneft is nog niet duidelijk.

Kunnen
Lees ook:
Kunnen we Poetin wel in zijn portemonnee raken met financiële sancties?

Roebel onderuit

De roebel keldert vandaag in waarde. Nu is de Russische munt zo'n 30 procent minder waard ten opzichte van de Amerikaanse dollar, eerder was dat zelfs nog 40 procent.

Om de koers van de roebel te ondersteunen heeft de Russische centrale bank de officiële rente verhoogd van 9,5 procent naar 20 procent. De gedacht is dat het voor beleggers dan aantrekkelijker is om geld in Rusland te houden.

De opening van de aandelenbeurs van Moskou is met drie uur uitgesteld.

Westen
Lees ook:
Westen wil betalingsverkeer Rusland lamleggen, Russische banken uit Swift

Beperkingen aan centrale bank

Westerse landen, zoals die van de EU en de VS, hebben forse beperkende maatregelen opgelegd aan de centrale bank van Rusland.

Die zijn erop gericht om te voorkomen dat de Russische president Vladimir Poetin de 630 miljard dollar (559 miljard euro) aan deviezenreserves van de centrale bank gebruikt om de invasie in Oekraïne te financieren en de in waarde dalende roebel te ondersteunen.

EU
Lees ook:
EU sluit luchtruim voor Russische vliegtuigen en stuurt wapens naar Oekraïne
Dit is een artikel van