Ga naar de inhoud
Oorlog Oekraïne

Benzineprijs kan naar 3 euro, maar is 'extreem scenario'

Recordprijzen langs de A2 voor brandstof door de situatie in Oekraïne. Beeld © ANP Foto

Een liter benzine kost aan de pomp inmiddels (ruim) 2,20 euro. Door de inval van Rusland in Oekraïne kan die prijs de komende weken flink oplopen. Zelfs tot 3 euro per liter, al is dat wel een extreem scenario.

Dat zegt Paul van Selms van United Consumers. Hij baseert zich op berekeningen die de Rabobank onlangs maakte.

'Extreem scenario'

De bank ontwikkelde drie scenario's voor een - toen nog mogelijke - Russische inval. In het scenario waarbij het Westen niet militair reageert, maar wel sancties instelt, kan de prijs van een olievat stijgen naar 135 dollar (121 euro) per vat. Van Selms noemt dat wel een 'extreem scenario'.

In theorie kan het, zegt hij, maar er zijn veel aspecten van invloed op de benzineprijs. Dat zijn vraag- en aanbod, de euro/dollarkoers, de raffinagedruk en belastingen en accijnzen. De prijs van een vat Brent-olie is vandaag 

"Als het scenario van de Rabobank uitkomt en de prijs van een olievat inderdaad langere tijd op 135 dollar per vat zal liggen, kan je daar een bierviltjesberekening op loslaten. Dan kan de prijs aan de pomp uitkomen op 2,50 euro per liter, en zelfs richting de 3,00 euro gaan." Van Selms benadrukt wel dat het nog koffiedik kijken is.

Kan
Lees ook:
Kan de Europese Unie zonder Russisch gas? Nee, zeggen experts

De olieprijs is in de afgelopen uren al flink gestegen. Een vat Brent-olie kostte donderdag aan het begin van de middag zo'n 105 dollar. Het is voor het eerst sinds augustus 2014 dat de olieprijs boven de 100 dollar staat.

Van Selms wijst erop dat de spanningen rond Oekraïne inmiddels ook al enige tijd spelen. De oliemarkten hebben de huidige ontwikkelingen daarom voor een groot deel al in de prijs verwerkt. Anders zouden de olieprijzen nu nog veel harder omhoog gaan, geeft hij aan.

Onderstaande grafiek laat zien dat vooral de stijging van de gasprijs pijn doet in Nederland:

De prijs van aardgas was rond het middaguur met bijna een derde gestegen. Op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, kost een megawattuur gas nu ruim 117 euro. De verwachting is dat de prijzen vandaag nog verder zullen oplopen. 

Pinnen
Lees ook:
Pinnen en weg: Oekraïners vluchten massaal na uitbreken oorlog

Bekijk ook deze video:

02:35
Waarom Poetin niet bang wordt van sancties.