Een fraudeur heeft met valse schadeclaims ruim 460.000 euro weten te incasseren van de schikkingen, die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sloot voor gedupeerde beleggers in World Online en Shell. Bij een derde fraudepoging, waar de man 17 miljoen aan schade claimde, liep hij tegen de lamp.
Dat blijkt uit een niet openbaar gemaakte uitspraak van de rechtbank Rotterdam, die in handen is van RTL Z. De rechter veroordeelde de man tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar en vier maanden.
De advocaat van de man laat weten dat zijn cliënt de oplichting blijft ontkennen, en in hoger beroep is gegaan. De VEB bevestigt destijds aangifte te hebben gedaan, en een aparte rechtszaak te hebben aangespannen om het geld terug te halen.
Gedupeerde beleggers
De VEB is een belangenvereniging voor particuliere beleggers, die onder meer juridische procedures voert om aandeelhouders die door misstanden zijn gedupeerd, te compenseren.
Zo wist de Haagse vereniging in het verleden via schikkingen forse schadevergoedingen af te dwingen voor aandeelhouders van internetaanbieder World Online, olie- en gasgigant Shell en kabelbedrijf KPNQwest.
Claimfraudeur
Een inmiddels 54-jarige man die eerder bij verschillende beleggingsbedrijven werkte, dacht daarvan een goudgerand graantje te kunnen meepikken. De man deed zich bij de VEB voor als een van de gedupeerde beleggers in alle drie de zaken, en diende daarbij fikse schadeclaims in.

Zo diende de man eind 2011 een claim in, nadat de VEB voor 110 miljoen euro had geschikt met de banken die de geflopte beursgang van internetaanbieder World Online hadden begeleid.
24 aandelen World Online
Op zijn claimformulier noteerde de man dat hij maar liefst 8.524 aandelen World Online ter waarde van 366.532 euro had gekocht. De claimadministrator van de VEB honoreerde de claim, en keerde hem in de zomer van 2012 ruim 224.000 euro uit.
Later onderzoek wees uit dat hij volgens zijn bank slechts 24 aandelen in bezit had gehad.
Ex-werkgever
Tevens diende de man in 2011 een claim bij de VEB in, nadat Shell voor 389 miljoen dollar een zaak rond onjuist gerapporteerde olie- en gasreserves had geschikt. Deze claim leverde de man ruim 241.000 euro op.
Uit onderzoek bleek later dat hij daarbij aandelenposities van zijn voormalige werkgever had gebruikt, met de naam van zijn eigen bv en rekeningnummer.
Megaclaim KPNQwest
De succesvolle nepclaims smaakten blijkbaar naar méér, want in september 2012 diende de man een derde schadeclaim in bij de VEB.
Dit keer zou hij als particulier grote schade hebben geleden bij de handel in het aandeel KPNQwest. Acht jaar na het faillissement van dat kabelbedrijf wist de VEB voor zijn leden een schikking van 19 miljoen euro uit het vuur te slepen.
De man claimde dat hij voor tientallen miljoenen euro's in het aandeel KPNQwest had gehandeld, waarbij hij ruim 17,5 miljoen euro aan schade zou hebben geleden.
Nattigheid
Bij de derde schadeclaim voelde de beleggersclub echter nattigheid. De claim werd in januari 2013 afgewezen, omdat de VEB het onwaarschijnlijk achtte dat een particuliere belegger voor tientallen miljoenen euro's in een aandeel handelde.
Daarop stuurde de man documenten, die moesten aantonen dat hij weliswaar via het beleggingsbedrijf van zijn vroegere werkgever, maar wel voor eigen rekening en risico in het aandeel KPNQwest had gehandeld.
Uit een onderzoek dat de VEB vervolgens startte, bleek echter al snel dat de documenten niet in de haak waren.
Aangifte
Toen de VEB vervolgens ook de eerdere claims onder de loep nam, bleken ook die niet te kloppen. De beleggersclub deed in 2013 aangifte, waarna in de herfst van 2016 een huiszoeking door de FIOD volgde. In september 2020 werd de man door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 4 maanden.

De rechtbank achtte in alle drie de gevallen oplichting bewezen. Voor het bepalen van de straf wogen de Rotterdamse rechters mee dat de man door zijn handelen de 'daadwerkelijk gedupeerde beleggers benadeelde door schikkingsbedragen op te eisen die in werkelijkheid aan anderen toekwamen'.
Geen berouw
Ook rekende de rechtbank hem zwaar aan dat de man 'geen enkel blijk van inzicht in de ernst en laakbaarheid van zijn handelen heeft gegeven'.
Zijn advocaat Karsten Verkaart zegt inhoudelijk niet op de zaak te kunnen ingaan, omdat zijn cliënt in hoger beroep is gegaan. "In aanloop naar de behandeling bij het hof is het niet verstandig om hierover allerlei dingen in de media te roepen. Maar uit het hoger beroep blijkt wel dat mijn cliënt ontkent."
Controleprocedures
Ook de Vereniging van Effectenbezitters zegt niet inhoudelijk op de zaak te kunnen ingaan zolang deze nog onder de rechter is.
"Wel hebben wij naar aanleiding hiervan bekeken of onze checks and balances [controleprocedures, red.] op orde zijn. Dat blijkt het geval", aldus VEB-woordvoerder Joost Schmets. "Dat is ook voorgelegd aan een externe accountant, die dit bevestigde."
De VEB benadrukt eveneens dat de 460.000 euro die ten onrechte aan de man is uitgekeerd, inmiddels is terugbetaald. "We zijn er in de civiele procedure hard ingegaan. Er is onder meer beslag gelegd op zijn huis en auto."