Dumpingen

'Tata Steel laat schepen bewust afval in zee dumpen'

12 februari 2022 08:01 Aangepast: 12 februari 2022 16:09
Een luchtfoto van de werkzaamheden aan de nieuwe Zeesluis in het Noordzeekanaal nabij IJmuiden, op de achtergrond Tata Steel. Beeld © ANP

Staalconcern Tata Steel laat onderzoek doen naar aantijgingen over het lossen van steenkoolresten in zee, meldt het bedrijf. Tata Steel reageert daarmee op een gezamenlijk artikel van de IJmuider Courant en het Noordhollands Dagblad. Vrijdag meldden de kranten dat er bewust vanaf schepen steenkoolresten geloosd zouden worden in de haven van IJmuiden.

De kranten zouden dronebeelden en foto-opnamen hebben die dat bewijzen. Bemanningen van kolenboten spoelen uit het zicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport structureel duizenden kilo’s gemorste grondstoffen de zee in, vertellen bronnen bij de staalfabriek aan de dagbladen.

De bemanning wordt volgens het onderzoek omgekocht met enkele honderden dollars per schip. Met elke kapitein wordt afzonderlijk over de hoogte van het bedrag onderhandeld.

Volgens het staalconcern zijn de aantijgingen "dermate zwaar" dat "gericht onderzoek noodzakelijk is". Het onderzoek wordt naar eigen zeggen uitgevoerd door een externe expert.

'Onschuldig'

In het artikel in de dagbladen ontkende het bedrijf al schuldig te zien. Bij het lossen van schepen kan het voorkomen dat er beschadigingen optreden, zo stelde ze.

"Voor kleine beschadigingen komen Tata Steel en de schipper een schadebedrag overeen, dat contant wordt betaald. Deze betalingen worden schriftelijk vastgelegd. Incidenteel komt het voor dat er onvoldoende capaciteit is om het dek veegschoon op te leveren. Dan wordt ook met de kapitein een vergoeding afgesproken voor het veegschoon maken van de luiken en het dek van het schip."

Regelgeving

Internationale regels verbieden het dumpen van afval in zee. Een schipper die met een besmeurd dek wegvaart, is volgens Nederlandse regelgeving zelfs al strafbaar. Tata Steel moet ervoor zorgen dat schepen schoon vertrekken uit de haven, maar zou schippers contant betalen om de troep na vertrek stiekem in zee te vegen, aldus de krant.

Volgens Tata Steel is er na de berichtgeving direct opdracht gegeven aan het betreffende bedrijfsonderdeel om alle procedures en processen te volgen bij het lossen van kolen en erts. "Dat geldt ook voor de interne controle daarop", aldus het bedrijf. Tata zegt verder te kijken "of en waar verbeteringen in het proces nodig zijn".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM start strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Gesprek met staatssecretaris

Het kabinet kondigde vrijdag aan uitleg te willen van het bedrijf over de beschuldiging. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat maandag tijdens een al eerder gepland werkbezoek aan het staalconcern met de directie in gesprek over de kwestie. Heijnen wees erop dat ook toezichthouders al langer constateren dat Tata slordig omgaat met het transport van grondstoffen.

Onderzoek OM

Tata Steel ligt al zwaar onder vuur. Begin deze maand maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het een strafrechtelijk onderzoek start naar zowel Tata Steel als Harsco Metals. Beide bedrijven zouden mogelijk opzettelijk gevaarlijke stoffen in de lucht, in de bodem en in het oppervlaktewater brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: Tata Steel stoot veel meer kankerverwekkende stoffen uit dan verwacht

Aangiftes

Harsco Metals is een restproductverwerker die gevestigd is op het terrein van Tata Steel in Velsen. Advocate Bénédicte Ficq deed eerder namens ruim 800 mensen en meerdere verschillende stichtingen aangifte tegen de twee bedrijven die volgens haar opzettelijk mens en dier schaden. Ficq is tevens bekend van rechtszaken tegen de tabaksindustrie.

Na haar aangifte heeft het OM verschillende documenten opgevraagd en onderzocht. Er is genoeg reden om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen, zo maakt justitie vandaag bekend. Er wordt ook gekeken naar de rol van de leidinggevenden binnen de twee bedrijven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van