Ga naar de inhoud
Bijna 2,15 euro, ook dieselrecord

Benzineprijs naar nieuw record door spanningen Oekraïne

De benzineprijs was nog nooit zo hoog. Beeld © Getty

Benzine en diesel waren in ons land nog nooit zo duur. De adviesprijs voor een liter benzine bedraagt sinds vandaag 2,147 euro. Voor een liter diesel moet 1,842 euro betaald worden. De brandstofprijzen waren al hoog, maar door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, loopt de euroteller bij de pomp flink op.

Bij de pomp in de buurt, zeker als je niet langs de snelweg tankt, betaal je waarschijnlijk minder. Het gaat dan ook om adviesprijzen van United Consumers, een belangenorganisatie die de prijzen van brandstof continu in de gaten houdt.

"We bekijken dagelijks de adviesprijs voor benzine, diesel en lpg van de vijf grote tankstations. Esso, BP, Total, Shell en Texaco. Daar nemen we het gemiddelde van", legt Paul van Selms van United Consumers uit. 

Hoewel we massaal thuiswerken en er veel minder getankt wordt, stijgen de olieprijzen al sinds medio 2020. In juni 2021 moesten we voor het eerst meer dan twee euro per liter benzine betalen. "Daarna steeg de prijs, op een kleine dip na, continu door", aldus Van Selms.

Voor
Lees ook:
Voor het eerst in Nederland: tanken voor 2 euro per liter

De prijs voor een vat ruwe olie ligt rond de 90 dollar en er wordt door analisten van zakenbank Morgan Stanley in een memo aan klanten al gesproken over een bedrag van 100 dollar per vat in het derde kwartaal van dit jaar.

De bank moet die verwachting mogelijk bijstellen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Russische troepen staan opgesteld aan de grens, een oorlog dreigt.

Hamsteren

Door de Russische dreiging het land binnen te vallen en een oorlog te ontketenen, zijn oliehandelaren aan het hamsteren geslagen. "Uit angst dat olie schaars wordt als er daadwerkelijk oorlog uitbreekt", aldus Van Selms.

Bij een oorlog met Rusland als agressor zullen de Westerse landen sancties opleggen. Die beperkingen zullen ook gelden voor Russische olie.

"En die olie moet dan ergens anders vandaan komen, en dan zullen de prijzen stijgen", zegt Van Selms. Om dit voor te zijn, leggen handelaren voorraden aan, met als gevolg dat de prijzen nu ook al stijgen. 

Diesel
Lees ook:
Diesel was nog nooit zo duur, benzineprijs tikt bijna record aan

Veel vraag

Een andere reden voor de hoge olieprijs is dat er gewoon veel vraag naar is, ondanks de oprukkende omikronvariant. Het herstel van de wereldeconomie zal de vraag naar olie dit jaar alleen maar verder opstuwen, meldde het Internationaal Energie Agentschap eerder deze week

Overigens is in Nederland de prijs van olie lang niet de enige reden dan benzine en diesel zo duur zijn. Roland Koopman legt in onderstaande video uit hoe dat zit. 

Dure benzine komt niet door de hoge olieprijs

02:23
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief