Vooral techfondsen gedaald

Beursgang WeTransfer afgeblazen: 'De markt is te slecht'

27 januari 2022 09:41 Aangepast: 27 januari 2022 10:09
Topman Gordon Willoughby van WeTransfer Beeld © EPA/Mario Cruz

De beursgang van WeTransfer, een dienst waarmee makkelijk grote bestanden kunnen worden verstuurd, is afgeblazen. Volgens het bedrijf is de situatie op de beurs nu te slecht.

Twee weken geleden had WeTransfer juist aangekondigd dat het naar de beurs zou gaan in Amsterdam. Daarmee zou de Amsterdamse beurs weer een techfonds rijker zijn.

Techfondsen dalen hard

Maar het sentiment onder beleggers is sindsdien een stuk verslechterd. Zo staat de AEX-index nu bijna 6 procent lager dan op het moment van aankondiging. Vooral techfondsen hebben het te verduren gehad. 

Dat is ook wereldwijd het geval. Zo kelderde de Amerikaanse techindex Nasdaq in de afgelopen twee weken met bijna 11 procent.

Handelaren willen dus van hun techfondsen af. Dat maakt het een buitengewoon slecht moment om WeTransfer naar de beurs te brengen. Als er weinig kopers zijn, zal de opbrengst immers vies tegen vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX al 10 procent onderuit in twee maanden: wat is er aan de hand?

Renteverhoging VS

Gisteren hintte Jerome Powell, topman van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, dat de officiële rente in maart wordt verhoogd. Dat zou voor het eerst zijn in drie jaar. Beleggers denken dat de Fed de rente dit jaar nog een paar keer zal verhogen. Een hogere rente is slecht voor de meeste aandelen, vooral voor techaandelen.

De AEX-index staat vanochtend na een half uur handelen ruim 1 procent in de min. Techfondsen, zoals ASML,ASMI, Besi en Adyen zakken nog verder weg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse WeTransfer wint Webby Award voor beste webdienst

Waardering was al lager dan gedacht

Toen het Amsterdamse WeTransfer aankondigde naar de beurs te willen, werd gemikt op een totale beurswaarde van het bedrijf van tussen de 629 en 716 miljoen euro. Dat was al flnk minder dan de meer dan 1 miljard euro waar eerder in de markt nog vanuit werd gegaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van