Apple moet een dwangsom van 5 miljoen euro per week betalen omdat het bedrijf makers van datingapps in de Nederlandse App Store niet toestaat om betaalsystemen van derden te gebruiken. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voldoet Apple niet aan de eisen die de ACM stelt. Dat is opmerkelijk omdat het techbedrijf zelf claimt dat wel te doen.
Veel datingapps kun je via de App-store van Apple voor een paar euro downloaden. Voor specifieke abonnementen moet je echter wel betalen. Apple verplicht alle appmakers om daarbij het betaalsysteem van Apple te gebruiken, waarbij commissie over de betalingen wordt gerekend.
Onvoldoende
De ACM vindt dat een misbruik van de monopoliepositie. In augustus werd al een last onder dwangsom opgelegd, waar Apple bezwaar tegen indiende. Het bedrijf heeft wel aanpassingen gedaan, maar de ACM vindt dat niet afdoende.
"Op verschillende punten voldoet Apple niet aan de eisen. De belangrijkste is dat Apple haar voorwaarden niet heeft aangepast waardoor de datingapp-aanbieders nog steeds geen gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Datingapp-aanbieders kunnen nu slechts hun 'interesse' tonen", stelt de ACM.

Daarnaast werpt Apple volgens de consumentenwaakhond een aantal drempels op voor datingapp-aanbieders om gebruik te maken van een ander betaalsysteem.
Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat Apple de app-aanbieders verplicht om een keuze te maken: of een verwijzing naar betaalmogelijkheden buiten de app of een alternatief betaalsysteem. Dat mag niet. Beide opties moeten gebruikt kunnen worden, aldus de ACM.
Maximaal 50 miljoen euro
Apple had tot 15 januari om aan de eisen te voldoen. Het bedrijf is nu dus minstens 5 miljoen euro schuldig, aldus een woordvoerder van de ACM. Iedere week komt daar 5 miljoen bij, zolang Apple zijn leven niet betert. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 50 miljoen euro.
Apple stelde vorige week in een persbericht dat het aanpassingen had gedaan waardoor makers van datingapps voortaan betaalsystemen van derden konden gebruiken. Het bedrijf claimde aan de eisen van de ACM te voldoen.
Apple kon maandag -gevraagd om een respons- nog geen antwoord geven op vragen van RTL Z.

Onder vuur
Apple ligt al langer en in meerdere landen onder vuur om zijn beleid rondom de App Store. Daarbij gaat het vooral om de commissie die het bedrijf verlangt van 15 tot 30 procent en de eis dat het betalingssysteem van Apple wordt gebruikt.
In Zuid-Korea is dit jaar al een wet aangenomen die de techbedrijven verplicht om betalingen via derde partijen toe te staan. Microsoft vraagt sinds kort in zijn appwinkel geen commissie meer van softwaremakers als ze hun eigen betaalsystemen gebruiken.
Klachten
De uitspraak van de ACM ging alleen over datingapps, omdat die geklaagd hadden. Het eerste oordeel van de ACM stamt al uit augustus, maar werd eind december pas openbaar gemaakt, na een hoop juridisch gesteggel. Dat was omdat Apple bij de voorzieningenrechter eiste dat de ACM het besluit niet zou publiceren. De rechter ging daar maar gedeeltelijk in mee.


Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.